ISI TABUNG SINI NANTI AKU ISIKAN JUGA

JAMU MATA DI SINI KLIK LA SEKALI *SIAPA ADA CHURP2 BOLEH DAPAT INCOME SAMA2 DGN I KLIK U-U KLIK I ;)

0

Sabtu, 31 Julai 2010

KONVO


Suke dengan semua ini

actually nak maksudkan yang ana sudah berGRADUATE....so..kerana KEMALASAN untuk meng'update' blog sudah menyebabkan ana banyak ketinggalan strory2 nak share dengan u all...maka dengan rasminya entri kali ini ana nak share dengan pembaca tentang HARI KONVOKESYEN KALI KE-4 ana yang dah nak masam2 sedap(belum basi ag..)...huhu..yang mana dah berlangsung pun pada 26 JULAI 2010(ari senin)..haa..lama tak lama la..tapi tak kesahla kan..ana punya blog suka ana la..hehe..


Suasana dewan sebelum kehadiran tetamu...




kene refresh balik...errrrmmm..????????

ok..kalau nak story hari sebelum konvo tu banyak kenangan sebenarnya..tapi apa2 pun biar ana story masa hari konvo ja..yang baki tu nanti cerita naa...


AKTIVITI?????



Mak Cayang....macih mak.


memula sekali...
  • Para tetamu kene ada kat dewan kul 9..nasib baik sempat jumpa parents ana..sempat la posing2 jap sebelum para graduate berarak...
  • 9.15a.m baru tunggu kehadiran tetamu2 khas, menteri besar lagi, Sultan Peraknya la..dan baru mula perarakan para graduan dan perarakan besar.


Ketibaan Sultan Perak

Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Shah Ghafarullahu-Lah


Di sebalik tabir yang susah payah buat telinga tetamu nak tido...


Bila selesai semua yang rasmi2nya sampai juga saat yang dinanti-nantikan dan buat ana tak senang duduk. Maklumlah.. kene berhadapan dengan Sultan...(patik menjunjung kasih tuanku..takut ja terlupa skrip..hehe)
Then, bermulalah Upacara Penganugerahan Diploma dan Anugerah Kecemerlangan.(Ana plak ada tambahan skrip..sebab dua kali naik pentas nak ambil Anugerah Diploma Usuluddin Terbaik...syukur alhamdulillah.)



♥♥♥ Saya Suka Semua Ini ♥♥♥



Saya Suka Bangat

FINALLY.....Fuh..selesai awal..seronok ja rasa..belum lagi kul 1pm pun...apalagi sesi bergambar la tak habis2..(habit ana suatu ketika dahulu...)



Keberangkatan perarakan pulang sultan sudaa..

TAMAT SUDAAA...

Jumaat, 30 Julai 2010

MENCINTAI DALAM HENING

Duhai gadis, maukah ku beritahukan padamu bagaimana mencintai dengan indah?
Inginkah ku bisikkan bagaimana mencintai dengan syahdu.. 
Maka dengarlah..


Gadis, Saat ku jatuh cinta.. 
Tak akan ku berucap.. 
Tak akan ku berkata.. 
Namun ku hanya akan diam..


Saat ku mencintai, takkan pernah ku menyatakan. 
Tak akan ku menggoreskan.. 
Yang ku lakukan hanyalah diam..

Aku tahu, cinta adalah fitrah..sebuah anugrah tak terperih.. 
Karena cinta adalah kehidupan. 
Karena rasa itu adalah cahaya.
Aku tahu, hidup tanpa cinta, bagaikan hidup dalam gelap gulita..
Namun.. Saat rasa itu menyapa, maka hadapi dgn anggun. 
Karena rasa itu ibarat belenggu pelangi, dengan begitu banyak warna. 
Cinta terkadang mbuatmu bahagia, namun tak jarang mbuatmu menderita.
Cinta ada kalanya manis bagaikan gula, 
Namun juga mampu memberi pahit yang sangat getir.
Cinta adalah perangkap rasa.. 
Sekali kau salah berlaku, maka kau akan terkungkung dalam waktu yang lama dalam lingkaran derita.


Maka gadis, Agar kau dapat keluar dari belenggu itu. 
Dan mampu melaluinya dgn anggun..
Maka mencintailah dalam hening. 
Dalam diam.. 
Tak perlu kau lari, tak perlu kau hindari. 
Namun juga, jangan kau sikapi dgn berlebihan. 
Jangan kau umbar rasamu. 
Jangan kau tumpahkan segala sukamu..


Cobalah merenung sejenak dan fikirkan dgn tenang..
Kita percaya takdir bukan?
Kita tahu dengan sangat jelas... 
Dia, Allah telah mengatur segalanya dengan begitu rapinya?
Jadi, apa yang kau risaukan? 
Biarkan Allah yg mengaturnya, 
Dan yakinlah di tangan-Nya semua akan baik-baik saja..


Cobalah renungkan... 
Dia yang kau cinta, belum tentu atau mungkin tak akan pernah menjadi milikmu.. 
Dia yang kau puja, yang kau ingat saat siang dan yang kau tangisi ketika malam, 
Akankah dia yang telah Allah takdirkan denganmu?


Gadis, kita tak tahu dan tak akan pernah tahu.. 
Hingga saatnya tiba.. 
Maka, ku ingatkan padamu, tidakkah kau malu jika smua rasa telah kau umbar... 
Namun ternyata kelak bukan kau yg dia pilih untuk mendampingi hidupnya?
Gadis, Karena cinta kita begitu agung untuk di umbar.. 
Begitu mulia untuk di tampakkan.. 
Begitu sakral untuk di tumpahkan..


Dan sadarilah gadis, fitrah kita wanita adalah pemalu, 
Dan kau indah karena sifat malumu.. 
Lalu, masihkah kau tampak menawan jika rasa malu itu telah di nafikan? 
Masihkah kau tampak bestari jika malu itu telah kau singkap..
Duhai gadis, jadikan malu sebagai selendangmu.. 
Maka tawan hatimu sendiri dalam sangkar keimanan.. 
Dalam jeruji kesetiaan.. 
Yah.. Kesetiaan padanya yg telah Allah tuliskan namamu dan namanya di Lauhul Mahfuzh.. 
Jauh sebelum bumi dan langit dicipta..


Maka cintailah dlm hening.
Agar jika memang bukan dia yg ditakdirkan untukmu, 
Maka cukuplah Allah dan kau yg tahu segala rasamu..
Agar kesucianmu tetap terjaga.. 
Agar keanggunanmu tetap terbias..

Maka, ku beritahukan padamu, 
Pegang kendali hatimu..Jangan kau lepaskan. 
Acuhkan semua godaan yg menghampirimu..
Cinta bukan untuk kau hancurkan, bukan untuk kau musnahkan.. 
Namun cinta hanya butuh kau kendalikan, hanya cukup kau arahkan..

Gadis... yg kau butuhkan hanya waktu, sabar dan percaya.. 
Maka, peganglah kendali hatimu, 
Lalu..Arahkan pd Nya..
Dan cintailah dalam diam..
Dalam hening..
Itu jauh lebih indah..
Jauh lebih suci..

Khamis, 29 Julai 2010

HEBATNYA CINTA




Pernahkan kamu merasakan, bahwa kamu mencintai seseorang meski kamu tahu ia tak sendiri lagi?
...Dan meski kamu tahu cintamu takkan berbalas, tapi kamu tetap mencintainya???

Pernahkan kamu merasakan, bahwa kamu sanggup melakukan apa saja
demi seseorang yang kamu cintai meski kamu tahu, ia takkan pernah peduli?
Ataupun ia peduli dan mengerti tapi ia tetap pergi?

Pernahkan kamu merasakan Hebatnya Cinta?
tersenyum kala terluka, menangis kala bahagia,
bersedih kala bersama, tertawa kala berpisah?

Aku pernah tersenyum meski kuterluka,
karena ku yakin Allah tak menjadikannya untukku

Dan aku pernah menangis kala bahagia,
kerana ku takut kebahagiaan cinta ini akan sirna begitu saja

Aku pernah bersedih kala bersamanya,
kerana ku takut aku akan kehilangan dia suatu saat nanti

Dan aku juga pernah tertawa saat berpisah dengannya,
kerana sekali lagi “cinta tak harus memiliki”
dan aku yakin Allah telah menyiapkan cinta yang lain untukku
Aku tetap bisa mencintainya, meski ia tak dapat ku paut dalam pelukanku,
kerana memang cinta ada dalam jiwa, bukan dalam raga.***

Rabu, 28 Julai 2010

MENGAPA MENANGIS


Tangisan adalah sebuah ungkapan jujur tentang suara hati insan, lambang penyerahan diri kepada tuhan. Menurut Ibnu Qayyim, ada 10 jenis tangisan iaitu: 

1) Menangis karena kasih sayang dan kelembutan hati. 

2) Menangis karena rasa takut. 

3) Menangis karena cinta. 

4) Menangis karena gembira. 

5) Menangis karena menghadapi penderitaan. 

6) Menangis karena terlalu sedih. 

7) Menangis karena terasa hina dan lemah. 

8) Menangis untuk mendapat belas kasihan orang. 

9) Menangis karena mengikut-ikut orang menangis. 

10) Menangis orang munafik - pura-pura menangis. 
 

Secara psikologis, menangis mampu membuat perasaan menjadi lebih baik, nyaman, dan tenang karena tangisan dapat membantu menyingkirkan kimiawi stres dalam tubuh. Berkaitan dengan ini, ada 4 manfaat menangis. 


1. Meningkatkan mood 

Menangis bisa menurunkan tingkat depresi seseorang. Dengan menangis, mood akan terangkat kembali. Air mata yang dihasilkan dari tipe menangis karena luapan perasaan atau emosi mengandung 24% protein albumin yang bermanfaat dalam mengatur kembali sistem metabolisme tubuh. Air mata tipe ini jelas lebih baik dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata. 


2. Mengurangi stress 

Penelitian menyatakan bahwa air mata ternyata juga mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh yaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. 


3. Melegakan perasaan 

Sepertinya, setiap orang merasakan hal ini setelah menangis. Setelah menangis, berbagai masalah dan cobaan yang mendera, kekesalan dan amarah yang menyesak, serta goresan sakit hati biasanya berkurang dan muncullah perasaan lega. Perasaan lega yang dialami seseorang setelah menangis muncul karena sistem limbik, otak dan jantung menjadi lancar. Karena itu, keluarkanlah masalah di pikiran dengan menangis, jangan dipendam karena bisa menjadi tangisan yang meledak-ledak. Malu menagis sesak di dada, tertahan menjadi ganjalan perasaan yang sewaktu-waktu bisa memporakporandakan pertahanan jiwa, rasa bahkan raga. 


4. Menjadi penghalang agresivitas 

Orang yang sedang memuncak tingkat emosinya, meletup amarahnya biasanya akan berlaku dan bersikap lebih agresif bahkan bisa berdampak destruktif. Emosi yang diluapkan dengan menangis mampu menjadi penghalang agresivitas. Seperti yang diungkapkan Oren Hasson, seorang ilmuwan dari Univesitas Tel Aviv, Israel, bahwa dengan air mata, seseorang sebenarnya tengah menurunkan mekanisme pertahanan dirinya dan memberikan simbol dirinya tengah menyerah. 














Rabu, 21 Julai 2010

WAHAI AYAH DAN IBU



Wahai ayah dan ibu,
Didik anak perempuanmu,
Bukan sekadar cantik dan gaya,
Bukan untuk memukau mata jejaka,
Tetapi didik mereka rasa mulia,
Peribadi sopan bersulam malu,
Jati diri muslimah sejati, menarik cinta dan kasih ILAHI.

Wahai ayah dan ibu,
Didik anak lelakimu,
Bukan semata kuat dan kuasa,
Bukan sekadar tubuh sasa, tampan mempersona,
Tetapi didik mereka cemburu, kehormatan, dan bijaksana,
Kuasa ilmu penampilan muslim bertaqwa.

Wahai ayah dan ibu,
dari pancaran sinar mata anak-anakmu,
Kalianlah teladan, penunjuk jalan, arah pandu kehidupan,
Kadang bimbingan tidak perlu kata-kata,
Banyak ketika, panduan tidak perlu jutaan bicara,
Cukuplah tindakan, perkataan dan cara hidupmu mereka perhatikan,
Jika ingin anakmu hidup berakhlak dan berpedoman,
Hiduplah sebagai contoh ikutan!
Mencari dan terus mencari cinta ILAHI.


KREDIT TO ummuhusna

MENCUCI HATI

Salam Ceria....Jumpa di entri baru..kali ini ana akan share dengan anda tentang hati sudah banyak kotor dek maksiat memanjang..so marilah sama-sama muhasabah dan berusaha untuk menyucikan hati...layanzz....:)


Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi : Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

  • Dirikan solat dan banyakkan berdo’a. Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”. 
  • Selawat keatas Nabi Muhammad S.A.W - Paling minima 100 X sebelum tidur. Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orangsayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan. 
  • Solat taubat. Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda. 
  • Membaca Al-Quran. Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah “Qulhu-allah”sebanyak 3X. 
  • Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari. Semasa meminta maaf perlu sebutkan. 
  • Bisikan kepada diri perkara yang positif. Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Katakanlah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka) 
  • Program minda/cuci minda. Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya. 
  • Berpuasa. Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan. 
  • Cuba ingat tentang mati. Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa. 
  • Kekalkan wuduk. 
  • Bersedekah 
  • Belanja orang makan. 
  • Jaga pemakanan. Jangan makan makanan yang syubhat. (Penting dalam aspek menuntut ilmu) 
  • Berkawan dengan ulama’. 
  • Berkawan dengan orang miskin. (menginsafi) 
  • Pesan pada orang, jadi baik. 
  • Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut…dsb), jangan dengar orang mengumpat.” 
So..apa lagi kengkawan....fikir-fikirkan.....

Selasa, 20 Julai 2010

POTONG KUKU IKUT SUNNAH





" RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;
  • Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.
  • Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.
  • Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
  • Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
  • Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
  • Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
  • Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala."
Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Selain mengikut hari tertentu, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor. paling elok, buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih. 

Sabtu, 10 Julai 2010

HARI LAHIR

Salam ceria teman2..




Pejam celik2x...Ah...rupanya sudah genap umurku 22 tahun...


Alhamdulillah..aku sudah menginjak dewasa...Maka dengan rasminya 8 Julai pada hari semalam adalah sempena mengingati hari kelahiranku...Sehari berlalu bermakna semakin aku mendekati kematian...Semoga setiap detik umurku yang berlalu berada dalam lembayung rahmatNya. Amin...
Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: 

"Sebaik-baik manusia menurut pandangan Allah (Islam) ialah orang yang panjang umurnya dan baik pula perbuatannya, sedang seburuk-buruk manusia ialah orang yang panjang umurnya tetapi buruk pula perbuatannya" (Ahmad dan al-Hakim)

Actually, ana tidak mengharapkan apa-apa pada setiap hari kelahiran ana kecuali masa kecil2 dulu dan masih zaman persekolahan. Dan pernah suatu ketika ana memutuskan untuk tidak perlu menanti hari ini lagi. Ini kerana ana sepatutnya menginsafi akan diri ini yang semakin dimamah usia. Jadi, ana tidak berasa gah untuk meraikannya.Walaupun begitu ucapan2 mereka tetap ana hargai kerana kasih sayang yang dipertautkan demi memberi rasa harga pada diri ini.Ini bermakna setiap kali tiba ulangtahun kelahiran kita, apa yang perlu dibuat ialah memanjatkan kesyukuran atas kurniaan umur kita sehingga ke hari ini. 
Semalam ana juga sangat gembira pada hari ini sebab family ana telah memberi penghargaan buat diri ini. Kami telah meraikan hari ini dengan hidangan sebuah kek hari jadi di dalam sebuah jamuan kecil bersama jiran tetangga.So..kat bawah ni ana show kat korang apa yang jadi semalam..hehe..

kek yang tomey
rope orang nak kawin ke macam ni

jamuan yang tersedia..simple je..
simple snek

baba along baca doa selamat..
semua tak sabar

eh..mak cuap caye campai tomot la..
anak mak la sangat

hehe..along cuap abah ...

action je lebey..hehe
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥● ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
Dalam masa yang sama semalam sebelum itu, kami se'family' shoping2 dulu dan baliknya terus pergi ziarah Mak Ngah yang sakit.So balik rumah pun senja la..okay....now..jom zOOOMMm apa yang ana and family ana buat...taraa....memula mak ana suruh ana check duit kat BSN...ana agak dah mak ana nak singgah kedai kek angel tu...huhu..so, sempat gak ana pergi berposing kat depan kedai kek tu..hehe.

depan kedai kek kot

☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
Di dalam kedai, saja snap pic kek yang comey2..ni kek tiramisu..ngee

sedapnya..



ok..nak keluar sudaa..mak dah beli kek shayer..wah..tak sabar2 la..



dah beli kek siap..
pastu kami singgah kat the store...jom shopping..lalala..peace!!! 


wah..dragon fly ke fruit??hehe


jadi model peanut butter sat..hehe 


eh...abah wat apa tu??


lagi satu..lagi satu..hihi..ana nak beli wash face..dah bis kat umah...


ni lah..barang2 yang di shopping pun...huhu


k..nak bayar sudaa..



So...selesai kami shopping kami pun berangkat pulang dan singgah ke rumah angah...haaa..penatnya kengkawan... Malamnya pulak selesai solat maghrib barulah sambutan party ana berjalan..panggil anak buah je mai sekali..memang best..di kesempatan ini ana nak wish burfday tok diri sendiri..hehe. Ana nak jerit kuat2 sikit....

MAK n ABAH!!!!!...


mekacih..sayang sangat2....
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

kek mama & baba beli sedap.....


along love it very much..


sayang muah2 lagi...

☺☺☺ daaaaaaa....salamalaik ☺☺☺

p/s: ana juga nak ucap mekasih banyak2 buat teman yang wish burfday ana......sayang kamoo sumer...buat my luv u too..congratz be the first and last...

Selasa, 6 Julai 2010

KAFA

Salam ceria sumer...
lama tak update blog..so hari ini ana nak story pengalaman ana pergi interview KAFA tadi di pejabat agama Teluk Intan.
Apapun ana berasa lega sebab semua dah berlalu...Lega sesangat....
Jam 8.15am tadi tak silap ana baru je nak keluar melangkah kaki.Masa ni belum berdebar-debar lagi.Still rilex je..Actually dah terlambat pun sebenarnya.Interbiu ana pukul 8.30pagi.So,ada 15minit je lagi.Sebelum berangkat tu sempatlah kumat-kamit mulut ni berdoa2 moga-moga selesai semua urusan dengan mudah.Apa lagi ana pun start la Honda Wave kesayangan ana.Bila bergerak je moto tu, maka ana pun cuba menunggang dengan sebaik mungkin agar selamat perjalanan ana.Risau juga kalau terjadi apa-apa tengah jalan.Dalam kiraan 80km/j ana menunggang wave ana tu.Dah terlambat so kenela laju sikit ye tak..alhamdulillah sempat pun sampai.Tapi masa sampai tu ana tengok..uish..ramai sangat ke nak interbiunye..alahai..kecut perut jugak masa tu..Dalam keadaan yang agak2 konfius nak cari mana la tempat nak interbiu tu, menonong je ana pergi ke floor 2..yela..sebab semalam kol ustazah sharifah kata floor 2..so bila naik atas cakap kat dewan plak..erm..ana dah kesuntukan masa so ana pun bergegas ke dewan.Sesampainya di dewan..sahlah..ramai betul umat nak diinterbiu..Longlai jugak la berjalan..hebat2 ana tengok mereke tu.Whatever la..ana kene yakin yang penting..di dewan tu kami semua akan menghadapi ujian bertulis sebelum diinterbiu LISAN..oo..barulah ana tahu..
ok ler...skrag bila dapat kertas soalan..ana tak boleh pandang remeh..soalan paling las ana surrender je..cedey tak cedey la..DOA MASUK MASJID tak hafal..isk2..sob2x...10markah lagitu..tapi soalan depan2 tu senang je..n soalan Arab..tu memang gerenti ana tahu nak jawab..basic2 je..SO tawakal je lepas tu.



so...baru la ana nak sibuk2 search doanya..hafal taw jangan tak hafal......

DOA MASUK MASJID VERSI SHORT:

اللهم افتح لي أبواب رحـمتك
Allohummaftahlii abwaa ba rohmatik
“Ya Allah, bukakanlah untuku pintu-pintu rahmat-Mu” 
(H.R. Muslim)

DOA KELUAR MASJID VERSI SHORT: 

اللهم إنـي أسألك من فضلك 
Allohumma innii as aluka min fadhlik.
”Ya Allah aku mohon kepada-Mu akan kurniaan-Mu.” 
(H.R. Muslim, Abu Dau dan Nasai) 

Kemudian, kami semua akan berhadapan dengan ujian secara lisan pula. Masa inilah yang garu kepala sikit. Nasib baik ana cool je..Ana memang dah bersedia cuma kalau ditanya soalan-soalan cepu mas yang buat ana risau tu..So.dengan penuh kesabaran ana menunggu giliran ana. Actuallay, agak menarik untuk hari ini. Al-kisahnya ada juga sebahagian makcik2 dan pakcik2 yang turut datang nak interbiu..Wah,..semangat betul mereka. Sempat juga ana bertaaruf dengan Makcik Saniah yang peramah, bersemangat dan berkeyakinan.Kalau ana suruh mak ana mengajar pun boleh..hehe..So..sampailah giliran ana..Sekarang bolehlah ana story apalah yang diinterbiukan kepada ana..

Firstly,ketuk pintu dulu dan kemudian bagi salam. Cewah..lagak betul..hihi...Tak sempat ana nak duduk ustaz terus tanya ana dari mana...kelaka tak kelaka la..patutnya bagi ler ana ready nak duduk dulu..So...isi form macam biasa..Barulah bermula sesi soal jawab..bukan soal jawab apa..mereka bnyak bertaaruf tentang diri ana je..So..bila ustaz tu tanya je sila perkenalkan diri, apa lagi..ana pun ikutlah tips temuduga ustaz Zaharudin.net tu..Cewah...menjadi tu..Ana tertunggu2 juga bila nak bagi soalan kat ana ni..detik demi detik tak berbunyi apa2 pun. Ana berkata juga dalam hati, ustaz ni tak nak ke suruh ana mengaji. Sebab sedari awal lagi calon2 yang keluar semua diuji untuk mengaji secara bertajwid. Erm..terkilan juga ana.Tapi dalam masa yang sama ana sempat la juling2kan sikit mata ni tengok kertas yang ditanda...semedang macam ok je je..hehe..Pastu ustaz cakap..kalau diikutkan cik Siti Farhain ini memang dah layak sangat.Tapi aku diuji cara lain..Ustaz tanya. Berapa lama kalau nak mengaja..Isk2.aku pun jawab..sampai bila2 kalau boleh..Then, ustaz komen yang ana memang layak tetapi agak kecewa sedikit aku mendengar ustaz tu cakap kalau tak dapat jangan sedih dan cuba beri peluang kepada yang lain. Alasan nak tahu kenapa????Sebab result ana agak mantap kemudian dikhuatiri ada tawaran yang lebih baik maka ana tidak betah lama dalam bidang ini.....alahai....Apa pun ana tetap tak akan berputus asa. Jika ada rezeki alhamdulillah dan kalau tak ada ana tak akan berputus asa untuk meng'apply' lagi tetapi ana akan hadir semula tanpa DIPLOMA ana...

p/s:...kepada readers semua..u all doakan ana dapat jadi GURU KAFA....buat masa ini ana tak terfikir untuk mengejar kerja goverment or mana swasta yang gajinya mantap tetapi memakan masa hampir setengah hari sedangkan guru kafa sebenarnya lagi berbaloi buat ana walaupun ia merupakan kerjaya yang kurang diminati tetapi besar pahalanya mengajarkan Ilmu Allah. Itu sekadar pendapat ana. Lagipun ana memang suka jadi guru. Lebih2 lagi kalau dah kahwin nanti, lagi2 lah ana kene tolong  suami ana pulak..So..i hope semua plan berjalan baik...InsyaAllah...


"Apabila mati anak Adam, terputuslah segala amalannya KECUALI tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, serta doa anak soleh yang sentiasa mendoakannya" (Hadith Riwayat Bukhari,Tirmidzi & an-Nasai')

let's tweet here

Follow by Email