ISI TABUNG SINI NANTI AKU ISIKAN JUGA

JAMU MATA DI SINI KLIK LA SEKALI *SIAPA ADA CHURP2 BOLEH DAPAT INCOME SAMA2 DGN I KLIK U-U KLIK I ;)

0

Khamis, 29 Disember 2011

DINNER WITH AJK SRARNI

Semalam makan malam dengan Guru2 dan AJK SRARNI
Tempat di Sutera Bayu
Dibelanja oleh En Roslan sebagai Pengerusi SRARNI
Antara menunya:
Ikan Siakap masak masam2 manis
Cendawan Tomyan
Udang Goreng Tepung
Ayam Masak Merah
Air Oren
Koktail Buah
Cik Esah with anak guru besar

Isnin, 26 Disember 2011

Edit foto contest

tag awal2 kepada



Tadi aku terjumpa kontes ni dari blog seseorang...
jadi kontes ni dianjurkan oleh Cik Qaseh Dahlia..
so sesiapa nak join sila pegi ke BLOG CIK QASEH ni sebelum terlambatt..rugi tau


aku pertaruhkan gambaq ini

sebelum
then setelah ku kodek2 guna photoscape maka jadilah begini
aku suka yang simple je
so inilah kreativiti aku tanpa perlu photoshop bagai
selepas





amacam....terer gak aku kalah budak tadika..haa.. 

p/s penaja: dapat hadiah to4 ...


Rabu, 21 Disember 2011

Penolong Kanan SRARNI

Kring2x..
Telefon aku bunyi
Ops.. Kak Sofiya call
News apa kali ini?
Aku dilantik sebagai penolong kanan sekolah kafa aku!
Aku tak senyum dan aku tak monyok
Aku nak mengeluh cepat2 aku tarik balik

Semalam meeting aku tak datang
Padan muka aku
Beban semakin bertambah
Nak reject confirm tak diterima

Perlukah alasan untuk aku tidak terima?
Jadikan sebagai cabaran?
Ayat dah basi aku rasa
Kerja dia bukan susah tapi leceh
Tak konsisten dan serabut kepala aku
Sebab tu aku tak minat
Aku suka tolong kerja admin
tapi aku tak suka terikat sebarang jawatan
Lagi2 aku ada anak kecil susah nak ke sana sini
Aisey bikin kepala naik serabut
Konklusinya ????

H.A.T.I K.E.N.A R.E.D.H.A

ULAR DAN MIMPI

Salam

Apa kene isu ular dan mimpi?
Ops..malam tadi aku mimpi ular tedung selar
colour2 hijau kepala kembang2 mata bulat kedip2
nak termuntah rasanya sampai tegak bulu roma

Memang gila kamu2 nak tahu
Memang macam betul-betul je
Kene belit dengan ular

Anak aku pun sama dalam scene tu
Abah aku jadi hero dalam mimpi aku tu
Tapi kene belit sekali
Banyak kali aku kene patuk tapi tak mati2
geli kamu2 kalau nak tahu

Jam 3.30 pagi aku terjaga
seram gila kot
terus ambil wudhuk dan solat
hubby aku pun balik ot pastu
cerita pada hubby
tidur peluk hubby ketat2

Mimpi ular mana boleh main-main
tiada kait-mengait dengan masuk meminang
tapi ia adalah satu gangguan jin dan iblis
seumur aku tak pernah mimpi macam tu
jadi ia sebagai peringatan kepada aku dan keluarga
tingkatkan diri mohon lindungan Allah..

WANG KERTAS MALAYSIA SIRI BARU


Keunikan Malaysia
(Wang Kertas Malaysia Siri Baharu)

Ciri-ciri unik yang mencorak budaya dan warisan serta keindahan alam semula jadi negara menjadi sumber inspirasi dalam reka bentuk wang kertas Malaysia siri terbaharu ini. Dengan tema 'Keunikan Malaysia', siri keempat wang kertas Malaysia ini memaparkan ekspresi tradisional berilhamkan seni dan kraf tangan, keajaiban alam semula jadi, flora dan fauna, ekonomi dan tradisi.


Ciri-ciri Am
Pada bahagian hadapan semua denominasi wang kertas, telah dikekalkan potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman ibni Tuanku Muhammad, bunga kebangsaan iaitu bunga raya Rosa-sinensis (dikenali sebagai Bunga Raya dalam kalangan penduduk tempatan) dan corak songket kain tenunan tradisional. Bahagian belakang setiap denominasi wang kertas memaparkan ciri-ciri alam semula jadi, tradisi, budaya, flora, fauna dan ekonomi yang khusus bagi Malaysia.

Isnin, 19 Disember 2011

1st Giveaway by Anis and Aina


Giveaway datang lagi..
join dan terus join...
kalau nak join tekan sini

Tag:belogdaku

Sabtu, 17 Disember 2011

TUTORIAL BUAT STICKY POST

Salam

Ada satu tutorial nak share kat kamu2
biasa-biasa tutorial gitu
mungkin ramai dah tahu
buat2 la tak tahu
tapi jangan lupa tu
dalam ramai ada yang masih nak tahu
berkongsi dan terus berkongsi harus tu
mengerat ukhuwah..cewah berianya aku
  • Tulis entry/post anda seperti biasa dan publish kan.
  • Kemudian pergi ke Design >>Posting >> Edit Posts >> Pilih post mane yang nak dijadikan sticky post dan click Edit.
  • Dibahagian Edit Posts tue >> click Post Option >> Pilih Setting Set date and Time >> Tukarkan tarikh dan masa sampai bila anda mahu post ini dijadikan sebagai Sticky Post.
  • Kemudian click Publish Post semula
ha..kan siap...its easy rite???okay teruskan berkongsi...TRY JANGAN TAK CUBA
ops lupa lak nak cerita kegunaan sticky post untuk apa
ok sticky post lebih kurang untuk entri kamu2 sentiasa berada teratas dari entri lelain untuk beberapa tempoh
terutama mereka yang suka buat giveaway, segmen, dan adik beradik seumpamanya la
ok..cekidot.

Khamis, 15 Disember 2011

Cik Adyb's GiveAway

GA lagi Ga lagi
saja nak bagi meriah
jom join reramai ok
sis mention kat noor dan suecomey

Isnin, 12 Disember 2011

Contest Blog Saya Ringan,Comel dan Kemas

DOWNLOAD BORANG BANTUAN RAKYAT 1 MALAYSIA

Salam semua


tekan sini pun boleh

See gambar di atas
Siapa belum isi?
Okay kamu-kamu
Aku bantu kalian
Bukan muat turun gambar tu
Borang tidak sah nanti
Tapi tekan pada gambar pun sudah boleh ke link dia

SHOUTMIX NOT FREE ANYMORE?

P/s : Thanks for using ShoutMix for all these year. I have been providing free shoutboxes on the World Wide Web for over 7 years now. It wasn't long before I realized being 100% free is not sustainable. Just before ShoutMix's first birthday, it almost had to be closed. 
SELANJUTNYA KISS HERE


Salam and Good Morning

Makluman sekalian kaki blogger!               TENGOK SINI ------------->>

Shoutmix will be close
Sedih tak kamu-kamu?
Nah ambil tisu aku dulu bayar nanti (hehe)
Lap air mata, air kaki, air tangan anda semua
Aku dan kamu bertenang dulu ya

Ahad, 11 Disember 2011

BANTUAN RAKYAT 1 MALAYSIA

Salam pembaca setia,


aku macam kes yang ini

Sabtu, 10 Disember 2011

DO YOU KNOW HOW THE PRICE OF YOUR BLOG????

Salam my lovely readers,

perhaps some of us know already about this
what is the price of your blog
I do not think the blog valuable
I know it is not comparable to google or peers
but it's still worth it

so just want to share
current value of my blog (makin lama makin mahal kot..hehe)


haha..aku tahu takdak sapa mahu beli
tapi kalau dapat shopping kan best tu..
ok nak tahu harga blog korang tekan je kat gambar tu ok.

t compare la dengan blog aku yang tak seberapa nih..
ok sharing didnt make kita kering
the end kat sini

Khamis, 8 Disember 2011

segmen up follower dengan sepantas kilat

Salam  teman2
Jom join segmen ni reramai !
pesanan penaja:
yang pasti akan mengempak blog korang ! korang nak tahu kenapa ? sebab nama segmen ni pon 'segmen up follower dengan sepantas kilat' so follower korang pon akan bertambah sepantas kilat ..puas ? zass . belom cuba belom tahu kan ?

klik je banner tu dear yang baik hati

or tekan je

TAMAT


PREGNANT 2

Dalam 3 bulan pertama kandungan memang sangat-sangat perlu dijaga. Masa ni mama belum nak mengidam sangat. Makan apa pun tak lalu. Setiap kali lepas makan confirm keluar balik. Tapi kene juga makan sebab untuk perkembangan janin. Masa ini memang mama suka sangat makan epal hijau. Rasa dia tak buat mama loya sangat. Sampai facebook pun nama Puteri Epal Hijau. Lagipun membantu juga tambahkan HB.

PREGNANT 1

Buat tatapan anak mama...

Mengingatkan ketika mama mengandung tempoh lalu adalah pengalaman sangat indah dan merupakan nikmat tuhan yang tidak terhingga. Perkembangan janin dari bulan pertama hingga bulan-bulan  berikutnya membuat hati mama sangat teruja.

Sabtu, 3 Disember 2011

BENCI ROKOK ATAU PEROKOK?


salam guys..
antara perokok dan rokok
mana kita lebih benci?

aku pun tak sure
but ini opinion aku
biasa kita lebih benci perokok
setuju?
keluhan biasa kita dengar kepada perokok:
"takde tempat lain ke nak merokok"
"perosak bangsa betul  mereka tu"
"nak bunuh diri sendiri ke"
"tak paham halal haram ke?"
"nak mati jangan ajak orang lain, p la merokok jauh2"
"biadap betul merokok kat sini"
"buang putung rokok merata2, memey nak kene sepak betul la"
"biaq mampuih cepat lagi baguih"
"rokok mampu beli, sedekah punya liat"
dan mungkin banyak lagi yang pernah kita dengar kan. Betul tak?

jarangkan kita dengar
orang marahkan rokok
setuju?
tentulah kene setuju
sebab rokok innoncent
yang salah tentulah perokok dan seangkatannya.

ada otak tak pakai
ada akal tak pikir
ada hukum dipandang sepi
ada hati dibiar mati
ada janji tapi dimungkiri
entah bila perokok nak berhenti
sampai ajal tiba MAYBE????


p/s: jika hati merasa tidak enak melakukan sesuatu perkara lebih baik kita jangan teruskan.



BAHASA TEKNOLOGI

Mungkin sebagai panduan. Sharing is caring..ahakz...enjoy it korang....
✿Jika kita marah - TOPUP wuduk untuk menyejukkan jiwa.
✿Jika kita bingung - KLIK doa agar tenang hati.
✿Jika kita dipuji - RELOAD syukur supaya tidak alpa.
✿Jika kita gagal - DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat.
✿Jika kita kecewa - RESTART tenaga agar sentiasa sedar.
✿Jika kita berdosa - UNDO perangai itu dan bersolat taubat.
✿Jika kita berdendam - DELETE buruk sangka supaya bersih hati.
✿Jika kita berbohong - BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan.
✿Jika kita buat maksiat - REGISTER SOFTWARE sikap baru dan taubat nasuha

SEMOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH SWT..:-)

Khamis, 1 Disember 2011

KEPERCAYAAN, MISTIK, IBADAT, UPACARA AGAMA DAN MUAMALAT 2



BOMOH SERU ROH MEMASUKI JASADNYA

S: Apakah hukumnya seorang bomoh yang menyeru roh ataupun makhluk halus memasuki jasadnya dengan keadaan tidak sedarkan dirinya dan ia dapat mengubati seorang pesakit?

J: Soalan ini bergantung kepada bomoh itu, samada ia menjadikan jin itu sebagai khadam walau tidak sedarkan diri. Sekiranya ia mengingati Allah maka tidaklah berdosa. Yang menjadi kebimbangan apabila tidak sedar dan mati dalam keadaan demikian. Orang yang tidak sedarkan diri itu mengubati adalah salah kerana dia dimasuki oleh jin sehingga tidak sedar diri.

KEPERCAYAAN 'KEMPUNAN' BOLEH MEMBAWA KEPADA SYIRIK

S: Adakah wujud konsep kempunan yang sering dipercayai dikalangan masyarakat melayu?

J: Kempunan itu hanya kepercayaan orang2 melayu sahaja dan suatu kepercayaan turun-temurun yang boleh membawa kepada syirik. Apabla seseorang itu meninggal dunia disebabkan oleh tidak makan terlebih dahulu, kita akan kata kalaulah dia makan dahulu mungkin tidak mati. Ini adalah bunga2 yang lari dari Qada Qadar Allah. Kesimpulannya tidak ada kempunan.

TEPUNG TAWAR, MEMUJA PANTAI DAN MANDI SAFAR

S: bagaimankah sekiranya seseorang itu mengamalkan amalan tradisi Melayu seperti menepung tawar, memuja pantai, mandi safar dan lain-lain lagi seperti sekarang. Apakah ianya tergolong dalam perbuatan syirik?

 J: Adat tradisi lama yang dilakukan seperti tepung tawar dan sebagainya adalah merupakan perbuatan yang boleh membawa kepada syirik. Manakala mandi safar adalah kepercayaan khurafat yang wajib dibuang dan dikikis dari masyarakat melayu kerana bercanggah dengan hadis yang menyatakan tidak ada nahas di dalam bulan Safar. Sementara memuja pantai adalah perbuatan yang boleh membawa kepada syirik kerana mengangggap makhluk itu boleh membawa bencana dan sebagainya.

Maksud Sabda Rasulullah SAW:  Tidak ada kepercayaan adanya jangkitan, tidak ada kesialan, tidak ada hal-hal tidak baik kerana burung hantu, dan kesialan bulan safar.( Bukhari dan Muslim )

KEPERCAYAAN, MISTIK, IBADAT, UPACARA AGAMA DAN MUAMALAT 1

Salam pembaca budiman. Entri kali nampak macam sebelah mata tapi penting sebenarnya bagi kita yang masih dalam kejahilan tentang beberapa persoalan agama. Semoga ia bermanfaat untuk kita semua kerana Rasulullah pernah berpesan sampaikanlah walaupun satu ayat. Sumber yang aku peroleh pula dari sebuah buku SOAL JAWAB KEMUSYKILAN AGAMA karangn Ustaz Ismail Kamus cetakan ketiga April 89.


BUNIAN TIDAK WUJUD DALAM ISLAM

S: Ada pendapat menyatakan bunian tidak wujud dalam Islam dan yang wujud hanyalah jin. Apakah pandangan ini benar?

J: Di dalam Al-Quran disebut makhluk-makhluk ghaib hanya ada tiga di dunia ini iaitu jin , syaitan dan malaikat. Yang lain mungkin istilah melayu.

KAHWIN DENGAN RAJA BUNIAN

S: Baru-baru ini saya terbaca kisah manusia kahwin dengan raja bunian. Apakah pandangan ustaz mengenai cerita tersebut.

J:  Kalau berkahwin dengan raja bunian kemungkinan ia berkahwin dengan raja jin. Wallahua'lam.

TIDAK SAH MANUSIA KAHWIN DENGAN JIN

S: Jika bunian tidak wujud, mungkin perempuan itu berkahwin dengan jin, Adakah sah pernikahan manusia dengan jin. Bagaimana pula anak yang dilahirkan oleh perempuan tersebut.

J: Perkahwinan antara manusia dan jin adalah tidak sah kerana perkahwinan itu mestilah sejenis. Firman Allah  s.w.t juga menyatakan dalam surah ar-rum ayat 21 bermaksud
21. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.

Sekian akan bersambung....

Rabu, 30 November 2011

SENGGUGUT

Arghh!!
Bila cakap pasal senggugut ini ia merupakan suatu gambaran yang sedikit menakutkan...tapi itulah hakikat setiap bulan yang sering aku hadapi masa before kahwin..masa tengah gila senggugut dulu aku just amalkan minum air suam agak sedikit panas..alhamdulillah sedikit lega selepas hampir 3-5 jam...hampir satu jag kalau ikut kiraan banyak mana aku minum..kalau boleh aku sedaya upaya elak dari makan segala jenis ubat..aku bukan tak suka makan ubat cuma aku risau kesan2 akan datang je...nauzubillah..Actually, aku sedang teruja kejadian senggugut ni bagaimana...so sambil2 tu aku korek  kat google tadi dan dengor ler cerita aku eh ;)..
(ekceli aku share dari blogger mana mmg aku tak hengat....aku tulis ni kenyataan ni sbb ada readers tak puas hati...lagipun this time freshie agi aku jadi blogger..)

SENGGUGUT
Senggugut atau juga dikenali sebagai ‘premenstrual dysphoric disorder’ atau ‘dysmenorrhea’ merupakan gejala yang sering berlaku ketika haid oleh segelintir wanita. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu senggugut primer (jenis biasa) atau sekunder (disebabkan oleh penyakit). Umumnya, tanda-tanda yang boleh dilihat akibat senggugut ialah kesakitan yang melampau sebelum kedatangan haid. Kesakitan akan dirasai di bahagian ari-ari dan pinggang. Ia merupakan masalah biasa yang dialami oleh kebanyakan wanita terutama ketika mereka meningkat remaja.

Keadaan ini dikenali sebagai ‘primary spasmodic dysmenorrhea’ dan tidak semestinya menandakan sesuatu penyakit. Adakalanya, senggugut terjadi disebabkan oleh terdapatnya ketumbuhan iaitu fibroid di dalam saluran peranakan. Senggugut kemungkinan tidak akan hilang walaupun setelah berkahwin dan melahirkan anak. Namun begitu, terdapat juga sesetengah wanita yang senggugutnya akan lenyap sebaik sahaja melahirkan anak.

BAGAIMANA SENGGUGUT BERLAKU?

Tahukah anda, kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid adalah disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat. Proses ini bertujuan bagi mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput endometrium. Darah ini perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim. Kebiasaannya, dinding rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit.
Penguncupan dinding rahim yang begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yang dikenali sebagai ‘prostaglandin’. ‘Prostaglandin’ adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yang berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh. Setiap ‘prostaglandin’ ini mengandungi 20 atom karbon. Ia menjadi pengantara serta memberi banyak kesan terhadap psikologi. Disebabkan itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah senggugut. ‘Prostaglandin’ yang berlebihan akan mengakibatkan rasa mual, cirit-birit, muntah serta sakit kepala. Oleh yang demikian, kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi pun ca kepada senggugut.
Namun begitu, terdapat sebilangan kecil daripada mereka yang akan menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah gugur kandungan sekiranya senggugut berlaku secara berterusan. Mereka ini kemungkinan besar menghidapi penyakit ‘endometriosis’ iaitu sejenis penyakit yang sering dikaitkan dengan masalah kesuburan. Namun pun begitu, kaitan ini hanya jika penyakit ‘endometriosis’ ini berada pada tahap serius. Tahap kesakitan senggugut tidak berkaitan dengan tahap keseriusan ‘endometriosis’. Seseorang itu boleh mengalami senggugut yang teruk tetapi tahap ‘endometriosis’ hanya pada peringkat awal sahaja.
Lazimnya, kesakitan akan reda sebaik sahaja dua atau tiga hari kemudiaannya. Akan tetapi, jika ‘endometriosis’ ini telah merebak kemungkinan besar kesakitan tidak akan reda walaupun haid telah berhenti. Kesakitan juga mungkin akan terasa sewaktu melakukan persetubuhan atau membuang air besar. Ini disebabkan oleh pendarahan yang berlaku di belakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar. Senggugut mempunyai cara kesakitan yang berbeza di mana sakit akan datang sebelum pendarahan bermula dan tertumpu di ari-ari atau pinggang belakang. Sakit ini akan berterusan walaupun haid sudah berhenti. kadangkala, terdapat juga gejala lain seperti kesukaran untuk membuang air besar atau sakit semasa berhubungan kelamin.

TAHAP SENGGUGUT

Senggugut dikelaskan kepada beberapa jenis. Jenis pertama adalah senggugut primer. Manakala jenis kedua pula ialah senggugut sekunder.

SENGGUGUT PRIMER ATAU UTAMA

Senggugut primer atau ‘primary dysmenorrhea’ adalah disebabkan oleh penghasilan hormon ‘prostaglandin’ oleh badan. Kesakitan senggugut biasa ini dirasai akibat berlakunya pengecutan rahim yang luar biasa kuatnya. Senggugut primer kebiasaannya berlaku kepada wanita remaja yang belum berkahwin. Ia menyerang pada hari pertama dan kedua kedatangan haid. Ini menunjukkan anda adalah subur. Senggugut primer boleh dirawat dengan ‘ibuprofen’ yang membantu menghalang penghasilan ‘prostaglandin’. Dalam beberapa kes tertentu,ubat-ubatan yang mengandungi hormon boleh membantu. Senaman, nutrisi yang baik serta pengurangan tekanan juga merupakan beberapa amalan penting yang tidak harus dipandang ringan. ‘Prostaglandin’ yang terhasil didalam uterus menyebabkan otot-otot rahim mengecut dan membantu uterus menyingkirkan darah kotor yang terbentuk hasil daripada proses pengecutan sepanjang berlakunya haid. Ter api yang sesuai untuk mengurangkan senggugut jenis ini termasuklah memperbanyakkan rehat, pemilihan nutrien yang baik, melakukan senaman aerobik serta pengambilan kalsium yang secukuonya iaitu kira-kira 1000mg sehari. Turut membantu adalah dengan kira-kira 50mg dan 100mg vitamin B6 setiap hari. Manakala ubat-ubatan yang diambil itu mestilah bertujuan untuk mengurangkan pengeluaran ‘prostaglandin’ dan perubahan hormon.


SENGGUGUT SEKUNDER

Senggugut sekunder berkait rapat dengan penyakit organik. Antaranya ialah penyakit dari uterus, saluran fallopio atau ovari. Senggugut jenis ini disebabkan oleh wujudnya sel endometrium di luar rahim (endometriosis) dan berlaku pendarahan di dalam perut. Ataupun, jangkitan kronik yang menyebabkan senggugut datang pada usia lanjut dan berlanjutan sepanjang kedatangan darah haid. Antara punca-punca berlakunya senggugut kedua ini adalah tumor serta tumbesaran yang tidak normal. Selain itu, contoh penyakit lain yang tergolong di dalam senggugut jenis sekunder ini ialah kanser rahim dan jangkitan pada bahagian pelvik.

Contoh-contoh lain adalah :

  1. ENDOMETRIOSIS-Satu keadaan di mana tisu-tisu endometrial ditemui di lain-lain bahagian badan seperti ovari dan tiub fallopio.
  2. FIBROID-Tumor atau ketumbuhan yang terbentuk sama ada di luar, dalam atau pada dinding uterus.
  3. PELVIK-Jangkitan pada uterus, tiub fallopio atau ovari.
  4. ‘INTRAUTERINE DEVICE’ atau ‘IUD’-Sejenis alat yang diletakkan di dalam uterus bertujuan untuk mencegah kehamilan. Manakala rawatan untuk senggugut jenis sekunder ini adalah bergantung kepada puncanya. Kemungkinan juga, rawatan pembedahan akan turut dilakukan sekiranya perlu.
haa...dah bis bacakan???bila aku baca benda ini... syukur sangat sebab aku tergolong dari senggugut primer...baruku paham sekarang bahawa punca senggugut  aku masa anak dara adalah kerana berlakunya penguncupan dinding rahim yang amat kuat disebabkan oleh sejenis hormon iaitu prostaglandin...huh..patutla..kenapa orang kata lepas kawen senggugut hilang..rupanya kehamilan dan kelahiran dapat menghilangkan punca senggugut..hehe..yela..dinding rahim remajakan masih sempit..so..sekrang dah kahwin aku tidak lagi sakit...tu yang best kahwin tu..

SUKARKAH MENYELAMI HATI WANITA?

adakah kita yang membuatkan kaum adam tidak memahami kita, atau memang asal kejadian dan pembinaan diri kita yang sedemikian rupa membuatkan spesifikasi hati kita juga sukar ditelah ?
mengapa pula neraka Allah yang maha dahsyat dan tidak tertanggung itu pula menjadi tempat kembalinya ramai kaum kita?
adakah kita ini ini makhluk Allah yang lemah dan selalu jadi mangsa atau kita inilah pemangsa?
seandainya kita selalu ditindas dan teraniaya, maka mengapa kita pula yang memenuhi 2/3 neraka itu?
bukankah janji allah, doa orang yang teraniaya itu makbul?
lalu, kalau benar kita ini selalu dizalimi oleh kaum adam, para suami, maka mengapa mereka yang berkelakuan begitu tidak menjadi statistik ahli neraka?
adakah ada sesuatu dalam diri kita, dalam pegangan kita, dalam penerimaan kita, dalam penafsiran kita akan hakikat ujian dan dugaan hidup dari Allah yang salah, yang jauh tersasar dari kenyataan sebenar?
adakah kita merasakan yang diri kita dizalimi suami, suami panas baran, suami tidak adil, suami tidak bertanggung jawab, suami tidak pengasih, suami lokek, suami itu dan ini, tetapi rupanya diri kita yang terjebak dalam tipu daya iblis dan syaitan laknatullah, sehingga tersilap mentafsir?
sehingga sebenarnya hati kita, keyakinan kita yang diri kita dizalimi itu, kegagalan kita untuk nampak Allah di sebalik semua kejadian dalam kehidupan kita, maka sebenarnya itulah sebenarnya punca malapetaka dalam kehidupan kita?
dalam erti kata lain, sebenarnya kita sendiri yang menarik bala dalam hidup kita, bukan dari orang lain tetapi datang dari lubuk hati kita sendiri secara tanpa sedar…
dan atas keyakinan kita itulah, rupanya penyebab utama kepercayaan kita pada Allah tidak teguh. kita tidak mampu redho, hening, sabar dan ikhlas ..kita gagal menghadirkan sifat-sifat itu dalam hati kita .. kita tidak mampu lihat Allah dalam semua perkara ..
tiada Allah dalam hati kita, yang ada hanya perasaan betapa tidak adilnya kita diperlakukan, kita dicurangi, kita ditipu, kita diduakan, kita tidak diberi perhatian dan bagai…
lalu, semua perasaan itu menjadi kesumat dan punca kezulmatan yang menyelubungi diri, lalu kita terus hanyut dalam kegelapan dan terusan menyangka kita adalah mangsa walhal hakikat sebenarnya kitalah pemangsa..
kasihan,.. rupanya kitalah yang meletakkan diri kita dalam neraka Allah kerana kegagalan hati kita untuk ikhlas, hening, redho dan sabar dalam hidup,..
nauzubillahi min zalik..
astaghfirullahil’azim…astaghfirullahil’azim…astaghfirullahil’azim…

KESILAPAN PEREMPUAN

Salam..

Aku pernah terbaca sebuah buku karangan DR Atikah Ayuni. Ada satu part yang menarik perhatian aku. Aku tak sure tajuk buku tu tapi aku just ingat bab dia je.

Its about 6 KESILAPAN TERBESAR YANG DILAKUKAN OLEH WANITA APABILA BERSAMA PASANGANNYA: (DR nUR aTIKAH aYUNi pH.d)


so aku as woman pun  terpalit kot.. OMG besarnya silap aku...hehe..enjoy it guys:

1-berkelakuan seorang ibu dan layan pasangan seperti anak

2-suka berkorban dan utamakan lelaki yg disyg berbanding diri sendiri 

3-wanita lebih mudah tertarik dengan kelebihan lelaki 

4-wanita akan menyembunyikan kepintaran dan kecekapan mereka 

5-wanita akan melepaskan pengaruhnya

6-wanita bertindak seperti kanak2 untuk dapat perhatian pasangannya

Isnin, 28 November 2011

APA YANG PERLU DIFAHAMKAN?


Entri kali ini khas buat yang sudah berumahtangga. Tidak silap lagi isteri dan suami adalah dari dunia yang berbeza. Kadang2 boleh berlaku pertelingkahan pada perkara2 kecil. So entri ini aku just tulis pada perkara yang biasa berlaku di antara suami dan isteri. Next time aku akan post lagi ok....enjoy it...


Komen Isteri

i) Dia duduk di depan TV sedangkan aku buat segalanya, aku bukan maid.

ii) Dia hanya bantu bila aku minta, tak bolehkah proaktif seperti aku?

Balasan Suami

i) Dia ingin semuanya dibuat serentak sekarang. Rehatlah dulu.

ii) Dia mengharapkan aku menjadi pembaca mindanya selalu.


Apa yang perlu difahami oleh

Lelaki:
  • Wanita sekadar meluah kepanikannya terhadap sekeliling, dia sebenarnya perlukan teman ketika mengemas agar hati gembira, badan sihat.
  • Bantulah sekadarnya atau yakinkan isteri untuk berehat terlebih dahulu, namun perlu ajaknya sekali dan jangan terus berehat sendirian & membiarkannya bekerja.
  • Sekali sekala, buat kejutan dengan mengemas seluruh rumah bersih secara mengejut (i.e basuh baju, sidai, basuh pinggan dan sebagainya)

Wanita:
  • Lelaki akan memberi seribu satu macam justifikasi untuk berehat. Fahamilah kerehatan mampu memberi kestabilan minda dan tubuh kepada diri suami, mengurangkan risiko marah tidak bertempat. Bukankah ia baik untuk isteri dan anak-anak?
  • Justeru, buatlah apa yang disukai dahulu & itulah tanda lelaki ingin merasakan rumah sebagai tempat berehat & bertenang.
  • Adakalanya dia juga tidak ingin menganggu kepakaranmu, dibimbangi menjadi beban kerana ketidaksempurnaan kerjanya. Itu boleh jua menjadi tanda kasihnya kepadamu.

SHOPPING 1

Semalam hari shopping aku and hubby. Last shoping 2 bulan lepas. Maybe it will be our rutin bersama as wife and husband. Lagipun kami still duduk bercampur dengan parents.Sepanjang ini pun ada perkara yang dapat kami berjimat. Bukan tak mahu duduk sendiri tapi kami masih memerlukan masa. Apa yang kami harap urusan dan rancangan kami berjalan baik. InsyaAllah. So bajet untuk semalam aku dapat kurangkan sikit berbanding 2 bulan lepas. Bulan ni dalam lingkungan RM 300 berbanding 2 bulan lalu dalam lingkungan RM 400. Mungkin lepas ini aku kene buat satu statement untuk rujukan kami suami isteri dalam buku perancangan keluarga. Plan ini penting demi masa depan kami juga untuk anak-anak kami. Doakan kami ye.

KAMI YANG PULANG DARI TF TERUS KE HOSPITAL UNTUK ZIARAH PAKCIK.



Rabu, 23 November 2011

SEPETANG BERSAMA DI LUMUT

12.00 pm
Hubby muncul depan rumah. "MC ker ???" omel aku sendirian. 
Yes..exactly..hubby MC.

"Sayang nak pergi Lumut tak?"soal hubby.
"(aku muka blur kejap)...ha???," tanya macam hairan.
"Nak taknak??,"soal hubby sekali lagi.
"Nakla,"jawab aku macam anak kecil jer.
"Eei..kalau bab jalan laju jer,"kata hubby sambil mencuit daguku.
"Ala, biasalah tu,'jawab aku selamba.

Selasa, 15 November 2011

SEMANGAT KULA 2

8 Okt 2011- Kula masih tat berdaya. Semalaman tak makan. Namun aku tetap bubuh minyak barut. Aku cuba bagi Kula makan daging. Terkejut juga Kula nampak selera. Aku pun bagi makan dan minum kepada Kula. Kelihatan Kula dapat bertapak sedikit demi sedikit. Aku harap Kula terus kuatkan semangat. Habis selesai dia kembali tidur dalam besen. Masa aku pula pergi kerja hubby ada bawa Kula pergi klinik. Doktor cakap Kula 50-50. Siapa tak sedih bila dengar macam tu. Suami aku cakap juga lebih baik dia terus mati masa kene langgar dari terseksa begini. Aduh..lagi sedih aku dengar. Tapi aku tetap juga berusaha. Mungkin akan berlaku keajaiban. Waktu malam bila suami aku pulang dari kerja giliran dia pula take care Kula. Memang care betul hubby pada Kula. Kula dalam sakit2 pun still ada hati nak tangkap cicak. Masa Kula sihat hubby la yang setia bantu Kula tangkap cicak. Manja betul Kula dengan hubby aku.
suamiku sedang beri susu pada Kula

BAGAIMANA MENYAYANGI SEBUAH MOTOSIKAL


yang bisa meredah hujan panas sayangku...


Entah kenapa aku secara tak disengajakan nak bercakap pasal moto. Agaknya sebab aku rindu dengan motosikal aku tu kot . Jadi aku tetiba sahaja bercadang nak share tips2 yang biasa aku buat bagaimana cara-cara aku membelai motosikal kesayangan aku. Lagipun moto aku tak canggih mana. Sejenis Honda wave 125 yang sentiasa menemani aku berulang alik dari Kuala Kangsar ke Teluk Intan semasa aku study dulu. Kenangan manis kami berdua amat aku rindui. Semoga juga beliau sentiasa dalam keadaan sihat walafiat. Oklah...di samping ia dapat menambah ilmu kepada aku, apa salahnya korang pun dapat input macam ni kan. Dan mana yang memang teror bab moto apa kata korang share ilmu korang kat sini. Bukan semua pembaca and aku tahu. now..jom teruskan pembacaan dan jangan menguap dulu. Sian kat teman ni yang sungguh2 ni nak mengajar mike....issh..malu i..


First at all...aku cukup prihatin ngan bab no 1 ni....dan yang lain2 tu biasa2 aja..ok..korang layanzz la dulu..mana tak paham tanya cekgu ok..cekgu nak tido dulu...
Kene ikut jadual penukaran minyak pelincir dan servis supaya tahap protection enjin korang adalah tahap max punya. 
Musti kene guna minyak pelincir yang terbukti keberkesanannya seperti yang aku selalu guna pelincir Shell memang baik untuk motosikal. 
Korang kena rajin cuci motosikal korang sendiri. Jangan p antaq CAR WASH sebab itu untuk kebaikan korang juga sebab kalau korang basuh tentu korang sambil tengok2 mana yang tak kena kat bahagian moto tu. Mana tahu ada yang broken2 so kan dah dapat detect awal. Cegah Itu Lebih Baik Dari Merawat...  (psst:kekadang aku pun malas gak..sebab orang2 kat rumah aku yang suka pakai moto aku sampi kadang2 terkene lecah2 tanah..kalau aku ja memang moto tu tak akan ke mana-mana...hehe) 
Kalau ada yang rosak kene cepat2 tukar takut nanti merebak cam penyakit kalau tak diubati makin melarat.Tapi kalau takde duit tak dapat den nak tolong...hehe 
Bagi manja lebih pada bahagian moto korang yang ada kaitan keselamatan korang contoh brek, tayar or apa2 yang dapat buat korang rasa selamat la. 
Korang kene ada sifu. Its mean korang kalau bab moto tanyalah pada yang pakar. Tanya mengenai petua nak tahu tahap kehausan tayar misalnya. Bukan apa..setahu aku tayar2 moto kita tu ada tahap bila dia nak kene bagi minum sebab haus..eh..mana plak minum..ganti tayar la bila dah haus....bateri pun sama je la kene cek tahap elektrolit dia. Paling koman tahan 2 tahun setahu aku. 
Last sekali ini penting beb. Korang mestilah seorang TELITI..apa dia murid2x..T.E.L.I.T.I..ahakzs..(ops..gurauan pagi hari)..Ok..korang kene PEKAK eh PEKA...its maksud sama ja dengan TELITI tu....kerana apa ??kerana korang kene 'make sure'kan moto korang dalam keadaan baik. supaya korang dapat merasai perbezaan yang maujud kepada moto tersebut. Submitlah kepada mekanik bertauliah jangan tak bertauliah or bengkel pekerja yang ada muka cam mat sengal ja,..sebab apa nanti tak pasal2 korang hantar moto korang dua hari kat bengkel Ah Long misalnya besok malam lebuh moto korang bila dah siap baik. This is true story aku cerita ok..cerita moto kawan aku punya abang dia hilang malam tu lepas siap selamat sampai rumah. Gamaknya ada pekerja sengal bengkel tu yang gatal tangan copy paste kunci dia. So..melopong la kawan. 


ok..happy ending kan...korang kutok2 membina la post aku ni supaya aku dapat menjadi penulis yang suka menulis..haaha..ok....mekasih sebab sudi baca...

    Isnin, 14 November 2011

    SEMANGAT KULA 1

    7 Nov 2011- Sungai Manik
    Beritanya ialah KULA kene langgar dengan kereta. Aku sangka nyawa Kula akan habis. Memang nazak. Kasihan gila bila tengok jeritannya. Hati aku memberontak sedih. Nasib jiran aku sempat nampak dan bawa pulang ke rumah aku. Kula juga sudah dianggap seperti menantu jiran sebelah aku sebab Kula kahwin dengan kucing dia. Sayang juga jiran aku pada Kula.

    apa jadi lepas tu????

    Ahad, 13 November 2011

    IHTIFAL SRAR NURUL ISLAMIAH

    SRARNI=sekolah rendah agama rakyat nurul islamiah

    salam semua,
    huh..busy betul Izz kebelakangan ni. Akhirnya selesai sudah Majlis Ihtifal kali ke 18 sekolah Izz. Yela, guru kafa setiap sekolah bukan ramai mana pun. (depend sekolah mana) Jadi terkontang kantinglah kami membuat kerja (taklah kontang sangat). Alhamdulillah berkat komitmen dan bantuan AJK SRARNI  Majlis Ihtifal berjalan sangat baik. So, Izz sangat gembira untuk share pengalaman yang Izz dapat ini dengan pembaca. Mana tahu dekat luar sana guru-guru kafa, ibubapa dan sesiapa jua pun yang baca blog ini dapat memberi idea untuk memajukan lagi SRARNI ataupun sekolah agama yang lain. Paling penting Izz happy sangat sepanjang dua tahun mengajar di SRARNI. 


    Sabtu, 12 November 2011

    AIDILADHA


    Slm guys..

    aidiladha pertama wif husband and our child...
    we're happy dapat jalan2 beraya..
    aidiladha still meriah sebab dapat berkumpul dengan sanak saudara..
    enjoy and puas coz Izz dapat makan banyak2..
    amirul hakim pun cibuk jugak jalan ngan mama & ayah dia..
    lets enjoy us.....

    my lovely driver...sayang mucuk big bb


    dan kat bawah ini gambar dengan saudara mara...abang zaidlah photogrpaher kami yang setia.
    .
      .






    so...hepi eiduladha...jom kita berkorban

    Khamis, 10 November 2011

    ELAUN BERSALIN KAFA

    salam readers hok comey2..

    sambil gosok mata tahan lapor...ni

    erm...
    erm..
    erm..

    banyak ke aku tak puas hati???

    nope..
    sikit je aku nak cete ni...(ngeh..ngeh..ngeh)
    okey la kan????
    im sorry kalau ada yang terasa (aku cakap awal2 je ni)


    aku tak sure nak cakap ADIL ke TAK ADIL?????

    Rabu, 9 November 2011

    RINDU


    Saya tak bangga kalau pasangan saya ada Master @ PhD pun..

    Saya tak bangga kalau pasangan saya belajar di luar negara pun..

    Saya tak bangga kalau pasangan saya bergaji besar pun...

    Saya tak bangga kalau pasangan saya handsome sgt pun...

    TAPI, SAYA AKAN BANGGA JIKA DIA ADA AGAMA DAN DIA AMALKANNYA..♥



    For u hubby,

    i bersyukur ada suami
    i beruntung dapat suami macam u
    i bangga jadi isteri u
    i mahu selalu ada di sisi u
    i tahu kita banyak perbezaan tetapi kita punya juga titik persamaan
    i and u saling melengkapi
    i dan u perlu saling percaya
    i dan u perlu saling menghormati
    i dan u perlu beruasaha membina kebahagiaan
    i dan u perlu saling mencintai
    i dan u perlu kepada pengorbanan
    i nak u tahu

    i sayang u
    i cinta u
    i dan u harus akui
    i and u memang berbeza

    tetapi MEREKA dapat bersatu dalam



    R.I.N.D.U



    Khamis, 6 Oktober 2011

    SEMAKIN DIURUT SEMAKIN SAKIT


    Actually, sebulan lebih pergelangan tangan aku ni sakit dah. Nak tahu?(sila angkat perut..hihi)
    ha..mana tak sakit tangan aku kan..anak mama si mantap ni..
    memula camni la..
    29 ramadhan time aku kene urut tu..yela..besoknya nak raya...

    1. dah sakit lenguh dan 4 hari tak baik2
    2. kebetulan jiran sebelah ada orang urut dia lepas bersalin.
    3. kebetulan adik aku accident before holiday nak raya(Jumaat) and tengkuk dia  tegang and nak kene urut.
    4. then, panggil la nenek urut tu untuk urut adik aku.
    5. aku tak urut sekali sebab nenek tu ada hal
    6. so, aku buat appoinment besoknya and sekali last dia nak urut jiran aku tu.
    7. hari yang dinanti2kan hadir aku pun diurut.
    8. aku minta urut satu badan sebab aku pun nak kene urut lagi lepas bersalin.
    9. akhir sekali urut la tangan aku tu dan selesai
    10.  tapi...tak baik2 sampai sekarang then aku try urut ngan bidan lain.
    11. kesimpulannya ,aku tetap macam ni la...


    MENANTI PENUH KESABARAN KOT UNTUK TANGAN KU INI PULIH

    kasihan kat aku sebab nak buat kerja dah tak seperti normal(sob ~ sob ~ sob)

    lagi kasihan kat amirul hakim(anak aku)..tak larat nak angkat dia sebab bila terpeleok je tangan aku mula la cam tiga sekupang..(besperen tiga suku kot)

    SO, korang-korang ada tak idea kasi tangan aku elok balik yerk...(sambil2 tu korang tadah tangan doakan sekali...hihi)

    p/s: hubby...tak kesian ke kat dinda ni..:(....dinda juga yang kene cuci poo--poo amirul hakim


    Selasa, 4 Oktober 2011

    HUBBY..RINDUNYA

    Jejak kenangan lama before kawen ngan hubby...


    SAYA SANGAT RINDU....tapi
    dah kahwin 
    eh..botol susu sapa lak hubby i bawak tu
    LAGI-LAGI LA SAYA RINDU

    Isnin, 3 Oktober 2011

    ANAK MAMA KENE CUCUK LAGI

    anak manja mama and ayah
    Amirul Hakim kene cucuk 3 bulan hari ini.
    Sayang anak mama.
    Nasib baik anak mama kuat.
    Ayah tak dapat hantar kita pergi klinik tadi.
    Mujur ada Acik Zakirkan.
    Apasal mama masih takut nak drive kereta.
    Kalau pandai semua boleh settle cepat.
    Apa pun tadi semuanya selesai sudah.

    Sabtu, 1 Oktober 2011

    ULANGTAHUN NIKAH PERTAMA

    ops...!1 oct 2011 DAH TIBA!!!
    confirm?
    yup..setahun dah!
    apa dia?
    today our anniversary la..
    HAPPY ANNIVERSARY SAYANG!!!

    pejam celik je kan...
    erm...
    Rencah rumahtangga ada manis dan pahit itu biasala.
    So kami baru lagi memulakan langkah...

    now..aku and hubby celebrate biasa2 je..tapi sy teruja la dgn hubby..he make me surprise..

    story 1 for the 1st anniversary ini aku really appreciate and thanks to him for the celebration and present.
    kek anniversary kiteorang..cute kan.


    surprise dari hubby i..suker sgt!!!!!

    story 2 im really sorry because aku tak buat preparation terbaik for  hubby ..hope next time masih ada lagi sempat la nak planning terbaik sikit...

    Ahad, 21 Ogos 2011

    APA GUNA

    ‎Apa guna jadi lelaki KACAK, kalau baca Quran pun merangkak-rangkak . 
    Apa guna jadi perempuan CANTIK, kalau Pukul 12.00 T.Hari pun tak celik-celik .
    Apa guna umur BESAR PANJANG, kalau Fardhu Ain Asas pun lintang pukang . 
    Apa guna Allah bagi HIDAYAH, kalau nak SOLAT pun sikit punya PAYAH .
    Apa guna jadi MANUSIA, kalau umur Allah bagi kita SIA-SIA .



    Apa guna HARTA MELIMPAH, kalau nak hulur kepada yg memerlukan pun SUSAH .
    Apa guna pangkat BESAR, kubur dah dekat pun masih tak SEDAR.

    Selasa, 16 Ogos 2011

    WELCOME TO THE WORLD


    Alhamdulillah...setelah 24 jam aku bertahan menahan sakit akhirnya aku selamat melahirkan anak kami pada tanggal 6 Julai 2011 jam 7.20 am ditemani suamiku. Aku dapat bersalin secara normal akhirnya setelah aku melalui proses ECV tempoh lalu bagi memusingkan kedudukan bayiku yang sonsang. Kalau tidak sudah tentu perutku disiang.Syukur sekali lagi.

    Begitu indah rupanya sakit bersalin. Hampir juga terasa nyawa ingin tercabut namun sakit lagi menahan kematian agaknya. Terima kasih mak yang melahirkan aku ke dunia ini. Ampunilah dosa2 anakmu ini yang seringkali menyakiti hatimu.

    Syukur kerana rezeki suami dapat menemani aku sewaktu aku bersalin. Semoga kasih beliau terus abadi. Saya sayang awak. Semoga kita menjadi suami isteri yang diredhai Allah.

    Buat anakanda Amirul Hakim mama berdoa agar kamu menjadi anak yang soleh, sentiasa dalam jagaan Allah dari segala kejahatan makhluk. Apa yang paling penting mama doa anak mama taat perintah Allah dan Rasul, jaga solat dan pelihara diri dari maksiat. Amin.

    Jumaat, 3 Jun 2011

    TAK MUAT


    ~Nak jalan2...tapi ada satu masalah..>apa dia???~BAJU..>la kenapa~baju tu la masalahnya...>kenapa pun?~isk..mau tanya lagi..>tak muat la semua baju~la yeke...>beli baru je la..~haha...banyak duit kau

    untuk pengetahuan im preggy mommy. So segala macam baju dan seangkatannya sewaktu masih slim sudah tidak lagi sesuai..argh....tension taw bila time nak keluar rumah...dan aku terpaksa pakai baju yang hampir sama setiap hari sebab baju tu je la yang besar sikit dan kuantitinya pula tak banyak..nak beli membazir..so guna je la yang terpakai..

    lagipun BARANG  SEKARANG ASYIK NAK NAIK AJE........so kene la berjimat2..

    jadinya aku pun selalu tak ke mana....boring giler duduk rumah saja..(adakah husbandku mengerti?????wa~~wa~~)

    tapi ada satu masalah lagi...

    masalah bila dah jalan sebenarnya aku akan sakit bahagian belakang selepas berjalan2 atau duduk lama dalam kereta...

    macam tu ler ghopernya sakit tu..

    so  memang tak boleh duduk diam naik kereta...sakit wooo... nak jalan2 tapi itula..hehe...cuma satu je nasibaku baik...sesetengah orang kata kaki bengkak sana sini time pregnant..alhamdulilaah aku ok....cergas gitu...agaknya baby aku ni ha...memang suka jalan2..ngee....

    ok..aku pun penat nak duduk lelama kat kerusi nih..sakit belakang la plak dah..t jumpa lagi.. salam

    Khamis, 26 Mei 2011

    DEMAM



    Hari ini saya dah sihat.
    Malam kelmarin saya demam panas.
    Biasa kalau malam tu demam pagi-pagi lagi saya sudah sihat.
    Tapi kali ini Allah beri saya merasai nikmat ini sehingga dua hari.
    Alhamdulillah.

    Terima kasih buat suami tercinta.
    Dia jaga dengan baik sepanjang saya demam.
    Layan segala kerenah saya.
    Kalau saya dah terbaring memang dah tak larat.

    Jadinya..kesempatan ini saya nak wish kat my dear..
    Terima kasih sayang atas sebab2 berikut....hihi
    bawa saya ke klinik.
    suapkan saya makan.
    ambilkan air.
    selimutkan saya.
    kipaskan saya.
    picitkan kepala
    and bla....bla....bla....

    kesimpulannya...kalau macam ni boleh la saya nak sakit lagi....ngeh..ngeh,..ngeh...
    moral: jangan selalu susahkan suami anda....ok!!!!




    Selasa, 24 Mei 2011

    FIRST PREGNANT

    Day: Tuesday
    Time: 09.00am
    Location: Bersila Atas Katil Kat
    Bilik Ja
    Mode: Batuk2 Selesema


    STORY:
    Mood blogging come back today….banyak story dah tinggal…never mind..i’m coming for new story…so…today I nak start ngan cete aku pregnant nih…

    Maybe 3-4 weeks more before due date aku nak bersalin ….
    1st sure aku hepi sebab nak jadi mama dah…
    2nd worry bila tiba masanya tu tetap ada…
    3rd i tak tau umoq i cmner…

    Now…dah hampir 9 month..sepanjang pregnant ni nothing yang trouble2 sgt…alah masa 1-3 months tu je…uwek sana uwek sini…pantang cium bau2 busuk o wangi….(bau husband pun pantang pada aku...hehe)

    Lain-lain just blood kurang sikit la…10.1..then up still gak maintain sampai la ni 10.9…macam2 cara aku buat untuk naik balik HB aku ni…makan peria, kerang, and etc..Cuma hati ayam je aku tak pernah sentuh…sebab organ dalaman kurang baik….sunnah lagipun tak ajar…tapi boleh makan cuma kuantitinya sahaja…

    Tentang sakit….yang teruk2 tiada buat masa ni…yang sakit ringan macam batuk selesema tu ada la…apa yang paling utama sepanjang pregnant ini adalah aku bersyukur sebab berpeluang merasa kepayahan seseorang yang bakal bergelar ibu tu…bagaimana kesesakan bernafas…tidur yang tak lena...kekerapan kencing lebih2 lagi masa yang nak semakin mendekat..ketegangan perut sewaktu baby tendang…kejang sana sini….lapar dan lapar….huh…nak story banyak lagi nih….apa pun yang pernah mengandung dan melahirkan sure pengalaman berbeza2…manis pahit masam masin semua ada..tapi itulah namanya life


    p/s: Doakan terbaik buat kami suami isteri and baby kami ya….muah3x…

    let's tweet here

    Follow by Email