ISI TABUNG SINI NANTI AKU ISIKAN JUGA

JAMU MATA DI SINI KLIK LA SEKALI *SIAPA ADA CHURP2 BOLEH DAPAT INCOME SAMA2 DGN I KLIK U-U KLIK I ;)

0

Ahad, 30 September 2012

RAYA

14 Sept 2010
apa yang ada?
masa ni raya ke berapa tak pasti
saja post sebab terkenang my bff tu
lagipun zaman ni dah berlalu
tinggal kenangan sebelum kahwin
haha..aku je pun yang dah lepas
mereka belum lagi

sweet bff la sangat.....
dan masa ni aku anak dara lagi
ada beberapa hari lagi before aku kahwin
sebab aku nikah 1 Okt 2010
ha..kiralah sendiri..hehe
bff i yang noty2...tapi manja2 belako...erk??
 la ni aku dah kahwin
terharu kot mereka tetap ziarah aku
aku je sombong
tak ziarah mereka
alahai..
busy kot..(ceit...alasan )
takpe2...nanti kak ain datang umah korang ok
tapi masa tu korang dah ada anak binila
kita konvoi2 family2 gitu
baru fun
ops..perlu ke??hehe
dua jejaka yang bujang..masih hensem ok..haha
semangat Aman makan..Ridu comelnya..
ekceli berbesar hati aku bff aku ni ziarah aku
cuma masa ni aku tak dapat join mereka beraya
tak silap aku tunang aku tengah renovate rumah
comey tak abang2 saya nih...haha..perasan muda ekau eh..
apapun gambar2 ini sebagai tatapan
tanda u all dalam ingatan
so janganlah mike semua lupa pada teman
teman pun tak pernah lupa kalian
ok..masa ni mereka di rumah anje aku..Eta...aku takde..
ok..last sekali anda kawan yang memang fun...
senyum tawa sentiasa diingatan..
jangan risau kalau susah dan berduka kita tak lupakan..
janji khabarkan..
InsyaAllah kita tolong2 tangan-tangankan..
jika kesempatan
kita ringankan beban
kitakan kawan
kawan yang tak makan kawan!!!
haha..kereta yang berbakti mereka sampai di sini

Sabtu, 29 September 2012

SELONGKAR

Hai u all ...post kali ni just nak share  antara sebahagian cara-cara hubby2 korang selongkar purse korang okeyh...
Ada macam rupa pak haji ni tak bila hubby periksa barang korang?
Kenapa nak selongkar eh?
Perlu ke?
Atau takde kerja macam pak haji kat bawah ni?
haha..
neway, korang layan je la gambar ni ok..
tengok je..bukan suruh telan..hehe

Jom tengok apa dia jumpa..macam hal betul pak haji ni kan...

 ------>Uit..apang yang di itih (banjar version ok..is wrong kasi tau r..)

entah apa lagi nak dikobeknya tu...

sampai senget2 kepala plak tu

apa lak pak haji ni jumpa entah..

ceit..mmg blur betul la..tu je ko jumpe??haha

ha..ambik la...selamat kad ATM aku...hua2...


ekceli, pak haji ni takde kije..jadila begini...


p/s: lepas tengok jangan gelak ok..pasal pak haji ni laki aku..sila tutup gigi anda..ngeeee

Jumaat, 28 September 2012

BUKA PUASA 2

ini rentetan post semalam..
scene ni selepas selesai segala urusan
memang betul la kata orang bijak urus masa
apa kerja buat lepas solat akan selesa
so barulah kami bertenang melahap selepas solat
wow, kasaqnya base..hehe

macam pe'el mereka ni....

camna la rope kome tua nanti ye..haha
makanannya pula memang sedap..
cuma aku tak ingat
masa nak balik
siapa yang bayar makanan kitaorang
masa ni ada orang belanja rasanya
siapakah dia??huhu
anyway aku rindu zaman kita ni
keep it ok..
aku pulak belanja lepas ni ok.



Khamis, 27 September 2012

BUKA PUASA 1

Tarikh: 8 Sept 2010

Ceritanya bermula....

Masa bulan puasa..
Kami berlima buat date nak berbuka puasa di luar
Tempat cadangan banyak tempat..
Tempat pertama kami tuju ke Nasa Tomyam tak silap aku la..
Namun setibanya di sana...
Ah..dah penuh..

Kemudian..
Allahuakbar2x...
Dah masuk waktu berbuka..
Arghhh..semuanya GARA2 Iwan la kami di sini..
Janji tinggal janji..haha..
Dialah Iwan kami yang suka menyelap.

tengah fikir nak berbuka kat mana lagi..tiba-tiba azan dah pulak..

So, kerana program last minute kami tak dapat tempat untuk makan berbuka tepat waktunya.
Maknanya, takde jalan lain kami perlu beredar dari situ dan terus menuju ke Bandar Baru singgah 7 eleven beli air..selamat sudah kami berbuka..



Then, kami ambil keputusan solat dulu dan gebang2 kemudian
Setelah itu barulah kami dapat bertenang..





Rabu, 26 September 2012

DERITA 3

Nampaknya DERITA sudah masuk episod 3 tu..like drama la plak...ha..takpela..baca sambil2 lalu je pun kan...lagipun aku menulis cerita sekadar untuk perkongsian pengalaman aku..mana tahu anda2 yang diluar sana pernah mengalaminya sepertiku..dan sekurang-kurangnya tidaklah beban nak simpan kenangan ku ini dalam kepala saje..bila ada kawan-kawan tanya tak payah nak cerita lagi sebab aku suruh je mereka baca blog aku nih..haha..pandai jugakkan aku..dan mana tahu kot ada yang tak suka apa ceita dalam ni so,tak perlu la jenguk ke blog aku ni sebab aku jemput pada yang sudi dan terbuka minda sahaja....eceh... ...Dan juga ia sangatlah sesuai buat tatapan anakanda ku Amirul Hakim bila dah pandai ngeja ye sayang mama...

jom sambung ok....

Malam hari...

Rupanya siang hari Hakim banyak tidur jadi mudah untuk aku ke tandas. Dan bila malam hari yang agak susah untuk ke tandas sebab kadang-kadang Hakim menangis. Untuk pengetahuan korang aku akan buang air setiap 5 minit. Hanya yang pernah terkena penyakit ni je tahu azabnya...Memang sepanjang malam aku tak dapat tidur. Lagi perit bila time Hakim menangis. Terkencing kat situ je la. Nurse atau orang lain memang tak perasan kalau aku dah terbuang air masa tu sebab aku akan cuba secover mungkin. Dan seingat aku ada seorang nurse je yang perasan keadaan aku yang jalan agak teruk masa tu. Nak ke tandas tak macam orang lain. Mujur dia tolong jaga Hakim yang menangis tak henti-henti. Tapi sekejap je bagi Hakim senyap. Namun larat mana la dia nak layan dengan aku yang asyik nak ke tandas dan Hakim yang asyik berjaga dan menangis. Nurse lain tengok buat tak tahu sangat. Agaknya fikir aku ni mengada-ngada sakit macam orang lain tak beranak. Wahai kak jururawat saya bukan sakit macam ibu-ibu lain (dah lepas beranak bukan sakit apa sangat pun..tapi aku sakit macam nak beranak lagi tau!!) dan saya sakit hati juga dengan sikap kalian.  Sedih bila ingat balik. Asyik suruh aku berehat dan berehat padahal aku perlu pergi ke tandas setiap 5 minit nak buang air. Tolong jagakan baby sampai pagi tak mah pula. Biarkan aku urus macam ibu2 lain yang memang kalau aku tempat mereka pun aku tak susahkan kalian tau. Setakat sakit ditempat jahit semua merasa. Fikirlah sikit wahai kakak2 nurse yang berjiwa penyayang. Kalaulah peraturan di wad bersalin tu di kaji semula agar benarkan family terdekat jaga bagi ibu2 yang hadapi masalah macam aku contohnya, akulah insan paling bahagia rasanya. Memang salute la hospital macam tu. Inilah yang aku maksudkan aku uruskan diri sendirian tanpa suami, mak abah atau sesiapa pun di sisi. Bayangkan kalau kalian ditempat aku? Aku ngaku aku tak tabah mana pun..haha.

ok..kita lupakan sebentar hal malam tadi...

Sebelum tu aku pernah tulis pada post sebelum ni yang aku kene tahan selepas esoknya kan? Ok macam ni..selepas beranak kene tinggal semalaman di wad bersalin then kalau tiada masalah ibu dan anak can go back home la kiranya but if tak, tido lagi semalaman la ko jawabnya MAAAAAAcam aku punya kes ni la..

Doktor di situ hanya sibukkan bengkak aku tu je.. Masa periksa sekali lagi tu la aku kene ditahan lagi tak boleh balik sebab cakap bengkak tu membesar. Yela..mana tak besar sebab meneran nak buang air tak puas. Aku tak sakit pun bengkak tu. Sakit ditempat jahitan pun aku tak terasa dek penangan jangkitan kuman ni. Kebetulan sangat Hakim terkena jaundis dan rawatan fototerapi dijalankan di wad bersalin je. Esok kalau jaundis still tak kebah kene naik wad kanak-kanak dekat atas sekali. So, semalaman di wad tu berlalu macam mana semalamnya la. So sudah dua malam aku di wad tersebut.

Keesokkannya doktor periksa bengkak mulai surut. Periksa balik bengkak naik balik. Gayanya macam dah give up nak periksa aku sebab setiap kali aku cakap tak sakit. Pelik macam tula bagi dia. Akhirnya dia beri bagi harapan bahawa aku boleh balik hari ni. Yahoooooooooooooo....seronok la aku.

Tiba-tiba..

Doktor periksa anak aku. Alamak..jaundis tak turun la. Anak aku pula kene tahan dan sudahnya terpaksa aku kene duduk sehari lagi di hospital la jawabnya. Jadi 4 malam sudah aku di hospital termasuk sehari sebelum bersalin. Cuma ada sedikit kelainan sewaktu berada di wad kanak-kanak pada malam terakhir aku di hospital. Nak tahu apa dia, jadi kene tunggu post akan datang. Maka episod DERITA kini sudah berakhir. Benarkah derita sudah berakhir? Nak tahu kene rajin-rajin melawat sini ye sayang...Ok..babai.

Rabu, 19 September 2012

DERITA 2

Ok..sambung balik.----> sambungan cerita hari tu;)

Sebenarnya hati aku tak sabar-sabar nak tunggu esok untuk balik dan aku tak fikir pun yang aku akan ditahan lama. (Berlagak sungguh ekau ya..)

Kemudian....nak jadi cerita aku kene tahan lagi keesokkannya...Tapi sebelum  tu doktor ada periksa lagi dan dia cakap yang aku alami sedikit pembengkakan di tempat jahitan. Then doktor tu kata  if bengkak tak surut aku kene tahan lagi. Aku juga ada cakap yang aku alami kesukaran buang air. Aku terpaksa beritahu hal tersebut sebab rasa lain macam je setiap kali aku nak buang air. Kemudian aku diarahkan jalani ujian UTI untuk uji air kencing. Ha..sah-sah aku kene kencing kotor. Ooo..patutlah aku sakit. dan aku dapat nasihat terbaik dari ladang dari doktor dan staf nurse ialah mereka suruh aku minum air banyak-banyak sampai lebam. Bagi ubat antibiotik dan lain-lain ubat juga suruh makan. Kalau ikutkan selepas bersalin ada setengah riwayat kata lepas beranak jangan minum air banyak-banyak. Pantang orang bersalin. Tapi aku bedal je sebab nak ikut arahan mereka.

Selingan...

Sebenarnya bengkak tu tak jadi hal bagi aku dan ia cuma jadi hal kepada doktor yang periksa aku tapi apa yang penting ialah aku sedang menderita apabila setiap kali rasa nak buang air memang tak dapat ditahan-tahan. Satu hal lagi kebetulan katilnya pula bermasalah (bengkok di bahagian tengah2) dan aku pun rasa bila nak bangkit dan turun katil tu rasa susah sangat dan akan rasa perit sangat bahagian ari-ari aku. Bila terlambat turun dari katil dan sebaik sahaja aku turun dengan tiba-tiba air kencing terus keluar. Dasyatkan....Tapi memang lenjun la lantai katil aku. Mujur masa tu time melawat. Hubby ada. Kadang2 mak ada. Bila ada orang yang jaga aku lega sikit. Tak rasa tension sebab ada yang tolong keep anak aku. Sebenarnya bila jadi macam ni memang aku sedih dan aku akan mula menangis bila time melawat nak habis. Tahu kenapa? Sebab lepas tu aku seorang yang kene uruskan keadaan aku yang tak terdaya macam tu. Nak urus anak lagi. Lebih-lebih lagi bila malam menjelma mana boleh family teman. Sorang-sorang la jawabnya. Nak harapkan nurse bukan tak boleh tapi nak panggil mereka pun susah sebab jauh dari katil memandangkan asyik aku yang banyak sangat request nak itu nak ini lebih lagi untuk salin pakaian yang terkena najis.  Sudahnya aku jadi segan la minta tolong.  Dan sedihnya reaksi mereka juga yang muka seposen bila aku minta tolong. Bab ni yang paling aku tak gemar. Dahla sakit tambah sakit hati dibuatnya. Sebenarnya ada baik aku dapat balik rumah. Biarlah family yang aku yang jaga sebab kalau nurse yang jaga macam tu la keadaannya. Tambah sakit adalah. Memang rasa seksa dalam wad tu...Ok guys..aku tak dapat nak sambung lagi sebab kene uruskan Hakim. Dia dah bangun tu..nanti aku sambung derita aku malam hari di wad dengan keadaan Hakim menangis sepanjang malam...Sabar menanti ya...

Isnin, 17 September 2012

DERITA 1

Alhamdulillah jumpa lagi. Kali aku nak continue la sikit cerita aku untuk post tempoh hari ----> post tempoh hari. Apa yang aku nak cerita tentang derita masa kat wad hari tu. Baiklah, aku akan cerita macam mana aku lalui masa tu. 
Putera hati mama yang dikasihi
Biarpun sakit dan derita mama rela asalkan Hakim tetap tenang...
Mama susah hati kalau Hakim terus menangis..


Memula macam ni...

Aku bersalin 7.20 pagi...Aku dihantar ke wad jam 11 pagi macam tu la..Memang lama betul aku di dewan bersalin. Menunggu untuk diuruskan. Prosedur yang lambat pulak tu. Sebaik keluar dari dewan bersalin aku nampak  family aku. Aku tersenyum lemah tapi aku gembira. Dan aku memang terbaring sepanjang selepas aku bersalin. Sampai di wad aku kene pindah ke katil. Masa nak pindah tu tak larat bangun sampai kena angkat dengan suami and abah aku. Pelik jugak kenapa aku lemah sangat. Orang lain pun bersalin tapi boleh naik katil dengan sendiri. Lepas itu, aku di nasihati untuk buang air. Masa ni mak aku dah pun sumbat maajun tolak angin. Alhamdulillah aku bertenaga kembali. Sementara tu nurse2 praktikal memang ramai. Bila kita perlu mereka paham dan tak macam staf nurse yang ada dekat situ. Tak ramah. Ada seorang dua je. Sabar je la. Ha..ni derita jugak la kan??hehe..

Ok..selepas itu...

Masa nak bangun turun katil aku rasa sakit. Nurse suruh aku berdiri sebelum berjalan takut nanti pitam dan seseorang perlu pimpin aku ke tandas jika tak larat. Mak la orang yang banyak tolong aku masa tu sebab risau jadi macam dia beranakkan adik bongsu aku sebab pitam dalam tandas. Rasanya setiap langkah aku ke tandas amat menyakitkan. Aku terpaksa pegang ari-ari aku sebab menahan sakit. Aku lepaskan hajat apa yang patut dan dipendekkan cerita masa lepas bersalin biasalah doktor akan tanya macam ni  "dah buang air besar ke?" "dah buang air kecil ke?" Dan aku memang dah buat kedua-duanya seperti arahan staf nurse di situ. Bila doktor datang periksa dan tanya aku jawab semua bereh dan cumanya aku tak cakapla pada doktor tu kuantiti kencing aku sangat-sangat sedikit dan sakit pun semasa kencing tu. Aku pun tak syak apa-apa. Jadi aku abaikan jela. Malas nak panjang cerita sebenarnya. Nanti kene tahan lama dekat hospital. Aku tak nak. Aku tahu nak balik. Perasaan aku tak seronok duduk dekat wad tu. Entah kenapa aku pun tak pasti.. Hehe memang degilkan aku?Sebenarnya panjang lagi sejarah derita ni. Aku cadang nak sambung pada post seterusnya. Post akan datang aku akan cerita yang aku disahkan terdapat jangkitan kuman dalam air kencing aku dan bagaimana aku hadapi saat-saat tu dengan tragis tanpa suami tanpa keluarga di sisi   sementara menghadapi tangisan anakku di malam hari tanpa pengalaman di sisi. Nantikan kemunculannya...jeng..jeng..jeng..cekidot!

Ahad, 16 September 2012

RUPA UMUR BAYI 2 HARI

Seseorang : Tajuk macam ni pun ada ka??
Tuan blogger : Ha..yela..blog daku kan?


Haha..melawak ok..kali ini mama Hakim saja nak post gambar anak wangi mama nih (p/s: tak nak panggil busyuk2 nanti busyuk betul..hehe).


Masa ni hari kedua Hakim tengok dunia...Warna kulit masa second days nampak lainkan. Tahu tak sebab apa? Ha..masa ni doktor tahan Hakim sebab kuning atau dengan kata lain jaundis selain aku yang ditahan kerana bengkak ditempat jahitan dan kencing kotor macam post yang aku cakap sebelum nih..------> post yang ni

So, aku berada di wad bersalin selama dua hari. Masa hari kedua Hakim tak perlu ke wad kanak-kanak sebab aku perlu dirawat di wad bersalin tersebut sementara Hakim juga perlu  mendapatkan rawatan fototerapi menggunakan cahaya lampau ungu (ultraviolet) . Masa hari ketiga barulah kami ke wad kanak-kanak. Bayangkanlah sepatutnya sehari je aku dah boleh checkout..(eceh..----> macam hotel pulak..) tapi aku terpaksa menghadapi derita masa dalam wad bersalin. Nak tahu kenapa? Ok..aku terpaksa stop di sini sebab dah nak subuh. Aku akan update tentang kenapa aku rasa derita ditambah pulak aku sangat kesal dengan peraturan hospital masa tu. Ok..jumpa lagi..

Rabu, 12 September 2012

WAJAH SEJURUS BERSALIN


Gambar ini telah diambil sebaik sahaja mama Hakim selamat beranak.Bila tengok gambar-gambar bikin saya rindu nak mengandung lagi..hehe..ok, sila-silalah jenguk2 ye.


Di wad ini dan di katil inilah aku ditempatkan...Actually katilnya  sangat tidak selesa dan menyakitkan aku sebagai wanita lemah yang baru bersalin....Katilnya melendut dan menyebabkan sakit belakang..dan seksa bagi aku masa ni kerana aku ada kencing kotor selepas bersalin..memang sakit macam nak beranak lagi tau..sudahnya kene tahan 3 hari akibat sakit tu dan bengkak di tempat jahitan dan 3 hari itulah menahan derita..ha..tak mo cerita lagi..sakit jiwa bila ingat balik..misi kat situ pun alahai...sedih bila ingat balik..yang ok tu misi praktikal and yang tak ok tu paham-paham je la...lepas ni kalau boleh tak mo hospital kerajaan..syukur masa bersalin hari tu nurse perempuan handle..

Maklumat kelahiran:

D.O.B: 06 Julai 2011@07.20am
Jangkamasa kandungan: 39 minggu (ekceli 40 minggu sebab aku lewatkan seminggu)
Berat lahir: 3.19kg
Panjang: 50cm
Lilitan kepala: 36cm
selamat datang ke dunia anakku

pelik ye..Hakim sudah bukan dalam perut mama lagi


banyaknya tidur sayang mama ni


hanya gambar yang bercerita ok..

Baiklah..nanti aku update lagi. Selamat Tinggal..(skema betul ayat aku..hehe)

let's tweet here

Follow by Email