ISI TABUNG SINI NANTI AKU ISIKAN JUGA

JAMU MATA DI SINI KLIK LA SEKALI *SIAPA ADA CHURP2 BOLEH DAPAT INCOME SAMA2 DGN I KLIK U-U KLIK I ;)

0

Selasa, 31 Ogos 2010

MERDEKAKAH?




MERDEKA???
Baru sahaja sis terbaca tentang 33 ditahan dalam operasi khas merdeka. Haaa..sudah kantoi. Apapun pembaca boleh dapatkan maklumat dekat berita hari ini di sini. Ini hanya sebahagian contoh kecil bak kuman HIV...ngeh..ngeh..ngeh


Di sini sis nak share opinion sis tentang merdeka kita selama ini. Sana sini blogger story tentang merdeka jadi sis tak mahu ketinggalan menulis isu merdeka tahun ini..hehe..
Actually meaning merdeka itu terlalu luas. Kalau kita kata bebas ini bermakna masih perlu penjelasan yang lebih terperinci dan bukan omongan gitu aja. Nanti orang yang cetek akal boleh salah paham. Betul kan??? So, berikutan kes dalam paper tersebut masih menunjukkan bahawa segelintir rakyat negara ini semakin hari semakin gah dalam mempersendakan erti merdeka. Yela..dalam kesibukkan menyambut hari bersejarah ini masih ada yang tegar buat samseng di jalanan. Rempit dan saman bagaikan adik beradik...Apa kes ni??? Sebenarnya..malas sis nak bebel panjang. Macam2 isu kita boleh kupas tentang perkara sebegini. Dan kes pembunuhan(buang baby ke babi???) sudah terlalu menjadi-jadi bukan sahaja ia mempersendakan undang-undang negara malahan maha hebat lagi mempertikaikan hukum Allah. Dunia kita sudah hampir hancur tetapi masih tak sedar diri. 

Last but not least...kalau kita tak langgar undang-undang tuhan..maka tuhan tak murka dengan kita. Kita selamat, negara aman, dunia tenang and semua akan senang Makanya..kembalilah kita pada Allah dan semoga semua perkara yang kita buat dalam jagaan dan rahmat Allah SWT.
Sebelum terlupa juga merdeka tahun 2010 adalah kali ke 53 and temanya ialah


‘1 Malaysia Menjana Tranformasi‘
hehehehehe 

p/s: kalau nak celebrate yang terbaik kalau buat majlis bacaan yassin ke apa ke..dapat pahala..tentu2 ingat Allah..

JEMPUTAN FB


jemputan?????mati2x.haha..
KLIK UNTUK BESARKAN GAMBAR

ha..akhirnya sis dapat selesaikan jemputan wedding sis pada kengkawan. So, sis sibukkan bende ini la dari tadi. Nasib baik sis dah kategorikan awal2 kengkawan sis ikut list tertentu dalam fb. Jadi sangat mudah kerjanya. Nampak gayanya bayang2 debaran sudah ada. Sis sangat risau. Apapun sis harap semua berjalan baik.Gambar di bawah ini adalah perutusan serba canggih zaman sekarang yang menjimatkan dan menge'save'kan. Betul tak???

dan ada yang lucu juga masa sis sibuk invite. Entah yang tak kenal pun terkena. Layan saja. Nama pun kat friend list kita kan...so kawan la tu..hehe..Namun sis sangat gembira selesai satu persatu. dan jemput sekali pembaca2 kat sini ke majlis teman kalau sudi..Terima kasih kat abg sayang sis yang buat diri sis rasa beruntung. Hope korang doakan kebahagiaan kami sehingga bila2 pun. OkeHHHHH!!!

Isnin, 30 Ogos 2010

TIPS PELIHARA CINTA


Tips love???wow





Sis tengah mabuk asmara????ngeh..ngeh..ngeh...not really...Actually....tadi baru lepas belek2 kosmo...terbaca suatu artikel tentang tajuk entri kali ini..Jadi apa kata Sis share pada korang dan kita boleh beri sependapat dua ok.Its about apa progress cinta kita tahun lalu. Mana tidaknya..setiap kali masuk tahun baru, kita pasti melakukan resolusi tentang karier, kewangan dan termasuk juga cinta. So..pada pasangan sedang bercinta, maka memori tahun lalu adalah titip pengalaman bagi setiap dalam diri dalam mematangkan fikiran. Lebih-lebih yang sudah fail in their love story maka perkara yang lepas dapat dijadikan sandaran untuk menuju kehidupan lebih bermakna. Jadi dalam membincangkan bab ini terdapat tips yang Sis dapat dari kosmo dalam membina keazaman untuk hubungan percintaan antara dia dan aku..cewah...(lebih2 plak aku..)..ok..jom tengok petua supaya korang punya azam power kali ini demi menjaga hubungan korang bersama si dia...ecece...


1. Lupakan masa lalu

Anda bukanlah insan yang pernah dikhianati, dibenci mahupun ditinggalkan menjelang hari pernikahan. Setiap perkara yang dilalui sepanjang kehidupan lalu harus dijadikan pengajaran. Tetapi, jangan biarkan pengalaman buruk anda pada masa lampau mempengaruhi hubungan yang sedang terjalin. Jangan biarkan hal-hal positif dan menyenangkan anda dengan pasangan bertukar gara-gara terlalu asyik membuat perbandingan dari tahun ke tahun. Ibaratkan hubungan yang baru dijalinkan itu seperti kertas putih yang siap dicorak.

2. Temui ramai orang

Bekerja di bawah satu bumbung yang sama atau tinggal berhampiran dengan kediaman anda tidak bermakna dapat membantu anda menemui calon kekasih yang berpotensi, kecuali seorang teman yang sudah lama dikenali. Jalinkan hubungan cinta dengan seorang teman yang boleh membawa anda ke arah dunia persahabatan yang lebih bermakna. Keluarlah dari zon selesa anda. Sekiranya selama ini anda kerap ke pusat gimnasium selepas pulang dari tempat kerja, namun pada tahun ini, bangunlah pada awal pagi dan lakukan rutin harian dengan melaksanakan segala tugasan yang lebih menyihatkan. Lebih berkesan, ikuti kursus atau motivasi yang melibatkan pesertanya terdiri di kalangan lelaki dan wanita.

3. Ubah penampilan

Sudah tiba masanya anda meninggalkan gaya penampilan lama. Tidak salah sekiranya anda mengeluarkan wang yang lebih semata-mata untuk mengubah stail rambut terkini. Kunjungi salon dan bawalah contoh model rambut daripada majalah sekiranya perlu mendapat keterangan. Demikian pula dalam hal berkaitan pakaian dan aksesori. Pilih baju berwarna cerah dan bermotifkan corak yang menarik agar anda kelihatan menonjol pada setiap masa.

4. Jangan terburu-buru

Menemui cinta baru mungkin mendatangkan kesan positif. Tetapi, jangan pula anda terus membawanya berjumpa dengan seluruh ahli keluarga. Tunggulah sehingga waktu yang tepat dan jangan sesekali merosakkan hubungan yang baru dibina itu. Hindari berbicara tentang masa depan saat hubungan baru berumur setahun jagung. Nikmatilah waktu perkenalan ini untuk memantapkan hati anda dan pasangan.

5. Jangan terlalu memilih

Setiap orang pasti ada kekurangannya, jadi apabila anda begitu obses akan kekurangan pasangan, mungkin anda sukar untuk menemui cinta baru. Sekurang-kurangnya selidik dulu kelebihan yang ada pada dirinya. 

6. Buat keputusan

Cinta kerana paksaan akan membawa duka pada kemudian hari. Jangan takut untuk meluahkan apa yang terpendam kerana ia boleh mendatangkan kesan buruk dalam perhubungan. Oleh itu, lakukan keputusan yang berpihak kepada diri dan jangan takut katakan 'tidak'.

p/s: doakan sis jugak bahagia dengan bakal suami sis...

KEJAM


Sedih...

Hanya itu yang Sis dapat gambarkan buat korang..serius Sis katakan setiap kali Sis berulang kali baca kisah Adik Ita...tak dapat Sis tahan rasa sebak..agaknya jiwa sis memang begitu ataupun mungkin sebab kandungan air mata kita yang berbeza..siapa tahukan..

Ok... apapun Sis sangat teruja nak share kisah yang telah membuat hati Sis sayu kredit dari wwwmuara.blogspot.com. Kisah ini berlaku pada tahun 2004 yang pernah disiarkan dalam MASTIKA. Ok..jom sama-sama kita layan Rintihan Adik Ita....
hiasan semata-mata

Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja.

Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun.

Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain diluar, tetapi pintu pagar tetap dikunci. Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya.Ya…kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?" Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar.

Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya. Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan

"Tak tahu… !" "Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik si isteri lagi. Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik.

Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan !" katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu. Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan. Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu Cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.

Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.

Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.

Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara siibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah."Ita demam… " jawap pembantunya ringkas.

"Bagi minum panadol tu," balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas.

"Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.

Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

"Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi sudah terlalu teruk."Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku kebawah" kata doktor.

Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaranpembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis.

Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata.

"Abah.. Mama… Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu. Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya.

Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya.


Sumber: Mastika Mei 2004
Kredit to : wwwmuara.blogspot.com







KAD KAHWIN

Letih..itulah yang sis na cete..Tadi sis sibuk mendesign kad kahwin..Actually yang nak hantar kad orang dah siap..Ini yang nak Sis tag kat fb ja..hehe..
Ada lagi 32 hari sahaja sebelum Sis menamatkan zaman bujang..Apakah bener ini??
Apa-pun terus terang Sis cakap mood raya agak sedikit kurang sebab asyik fikir 2 Okt nih..



So..Sis harap semua jalan lancar..Sis harap Allah permudahkan segala urusan Sis..Sis sangat happy sebab bakal suami Sis dah banyak tolong Sis dalam segala hal. Sis sayang sangat kat bakal suami Sis yang selalu tahan kerenah Sis sepanjang menghadapi dugaan bertunang selama hampir 2 tahun ini.So..hanya beberapa hari saja untuk kami lalui beberapa halangan di hadapan...Sis dah ngantuk la..korang tengoklah design yang sedikit cute cam tuan punya blog nih eh...tu korang dah tengok Sis jemput sekali to all my follower and sesiapa yang mengenali diri ini ok datang majlis Sis...tak datang pun tak apa...




sempoi ja...

ni adress beliau..haha




pssttt: lawak pun ada kan...korang jangan kutok2 lebey r... save bajet punya pasal la ni..hehe

Sabtu, 28 Ogos 2010

33 DAYS




aku seperti tidak percaya
masa berlalu bagai cahaya
pejam celik hari semakin tiba
aku jadi sangat teruja

33 hari lagi saja
apa benar aku sudah bersedia
menempuh hari bahagia
bersama-sama dengan si dia

kalau difikir mahu sakit kepala
tapi nak buat macam mana
kerana gembira di dada
melebihi segala-galanya
dan aku tak suka peningkan kapala
okay be cool rilex saja

Selasa, 24 Ogos 2010

HUKUM DOA UNTUK BUKAN MUSLIM



Actually banyak sekali peribahasa yang boleh dikaitkan dengan title entri aku kali ini. Aku bagi korang contoh ok yang biasa kita dengar...kuman diseberang laut nampak,gajah depan mata pun tak tahu..haha..betul ker???

What ever janji korang paham sudah.Ok..kali ni aku nak komen sikit tentang isu khutbah yang kecoh dekat P.Pinang baru2 ini...korang ley jenguk kat  harakah dan korang jenguk juga kat berita harian..Aku baca kedua2 pihak sudaaaa.
Jadi aku cuma nak komen sikit tentang isu kali ini. Aku teringin nak berkongsi pendapat aku dengan readers. Bukan semua orang dapat terima apa yang kita cakap tetapi itulah hakikatnya dan aku nak ingatkan awal-awal ini hanya sekadar pendapat aku. Jom layanzzz apa aku nak bebel tentang isu ini... 

Tapi aku bagitahu kat korang sikit la tentang apa benda yang kecoh tu. Ok..adalah di mana saudara Zakaria Ahmad, khatib yang mencetuskan kontroversi kerana berdoa untuk Ketua Menteri, Lim Guan Eng, dalam khutbah Jumaat di beberapa masjid di Pulau Pinang. Itu seperti yang dilaporkan dalam BH dan BH hari ini selanjutnya menulis yang  beliau tetap mempertahankan dirinya dengan mengatakan tidak salah di sisi agama.Manakala seperti dalam laporan harakah pula mengatakan bahawa Khatib tahu adalah salah mendoakan kebaikan kepada bukan Islam, tetapi tidak salah mendoakan hidayah kepada mereka agar menerima Islam," katanya lagi. Semalam, khatib yang dimaksudkan, Zakaria Ahmad turut menafikan beliau mendoakan keselamatan Lim Guan Eng seperti didakwa banyak pihak. "Laporan mengatakan saya mendoakan keselamatan Lim Guan Eng adalah fitnah kerana saya tidak melakukannya."Saya hanya doakan supaya dia (Guan Eng) diberi hidayah oleh Allah untuk memeluk Islam, itu sahaja," jelas Zakaria. Beliau juga mendakwa isu tersebut juga telah diputarbelit dan dipolitikkan.



Hermmmmm....
Memula sekali aku nak bagi tahu ada pendapat kata tidak harus malah haram bagi seorang muslim mendoakan keampunan orang bukan Islam supaya bebas dari azab dunia dan akhirat serta rahmat tetapi  sebenarnya para ulama berbeza pendapat tentang hukum mendoakan rahmat dan keampunan kepada bukan muslim yang masih hidup. Mereka sepakat melarang doa tersebut kepada yang sudah mati dan menolak Islam secara jelas. Kesepakatan itu disebabkan ia disebut dalam al-Quran dalam Surah al-Taubah ayat 113.

"Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang yang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabat sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu adalah ahli neraka."
(Surah At-Taubah: 11)
 

Manakala mendoakan untuk mendapat hidayah, adalah ijmak=sepakat tanpa kecuali) para ulama membolehkannya, bahkan menggalakkan. Kata Abdullah bin Mas’ud:
“Aku seakan masih melihat Rasulullah s.a.w menceritakan tentang seorang dalam kalangan nabi a.s yang kaumnya memukulnya sehingga berdarah, sedangkan dia hanya menyapu darah di mukanya dan berdoa: “Ya Allah! Ampunkanlah kaumku kerana mereka itu tidak tahu”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).


Hadis ini menunjukkan berdoa agar Allah memaafkan atau jangan menurunkan bala kepada golongan kafir yang jahil adalah harus. Dalam ertikata lain diberi peluang untuk mereka. Ini sebenarnya, mendoakan agar mereka selamat dari bala yang Allah bakal turunkan.Terdapat juga hadis lain misalnya:
"Thufail bin 'Amr datang kepada Rasulullah s.a.w lantas berkata: "Wahai Rasulullah! Sesungguhnya kabilah Daus telah menderhaka dan enggan (menerima Islam), mohonlah (berdoalah) kepada Allah agar ditimpakan keburukan ke atas mereka." Orang-orang menyangka bahawa Baginda akan berdoa memohon sesuatu keburukan ke atas mereka (kabilah Daus). Maka Baginda bersabda: "Ya Allah! Berikanlah hidayat kepada kabilah Daus dan datangkanlah mereka sebagai orang-orang Islam." (Hr Bukhari) 



Itu tentang hukum aku nak cakap. Sudah terang lagi bersuluh bukan??Keduanya aku rasa hanyalah isu yang boleh memecahbelahkan perpaduan ummah. Kalau begini gayanya orang bukan Islam pasti mencemuh agama Islam. Kenapa perlu adanya unsur berbau politik maka isu ini dilihat seperti peribahasa gajah yang aku bagitahu tadi. Sebenarnya tiada apa yang nak dirunsingkan sehinggalah keluar kenyataan Mufti Perak mengatakan haram mendokan kesejahteraan bukan muslim.baca sini...korang fikir sejenak ok.Aku bagi korang nampak lagi jelas ye..

Di Malaysia, secara praktiknya, ramai yang terbiasa memberi ucapan terutama di media-media kerajaan (“assalamualaikum dan salam sejahtera kepada yang bukan beragama Islam”. )

Riwayat spt al-Bukhari pun ada mengatakan Rasulullah SAW dalam praktik baginda jika ada bukan muslim bersama dengan muslim baginda hanya memberikan ‘assalamualaikum’ sahaja. Perkataan ‘assalamualaikum’ itu memang bermaksud ‘kesejahteraan ke atas kamu’. Namun, kini sudah menjadi amalan media kerajaan dan majlis-majlis kerajaan dengan ungkapan ‘salam sejahtera kepada yang bukan beragama Islam’. Tidakkah ‘salam sejahtera kepada bukan beragama Islam’ itu satu doa untuk mereka. Mengapa tidak difatwakan ia haram selama ini? Demikian salam ciptaan baru ‘salam 1 Malaysia’ juga bermaksud kesejahteraan untuk semua termasuk bukan muslim. Mengapa tidak diharamkan?.Aku masih berfikir..camna opinion korang???

Fikir-fikirkanlah...aku rasa cukup sampai di sini...sudi2lah korang mengutok aku....hehe..ok..apa pun terima kasih kerana sudi membaca bebelan aku..salah silap bicara aku harap maaf...aku juga tak lari dari kesilapan..ampun yuk..tamat.

AKU MAHU OKSIGEN


oksigen..dimana engkau oksigen..
aku nak oksigen
nafas aku semakin sesak
beri aku oksigen..

oh oksigen
aku tak mau hidrogen..
kalau kamu kudukut sama aku 
nanti aku mati..
kalau aku mati nanti aku tak kawen?hehe

apa punya lagu daa..tak sedap langsung..haha..

opsss..

sory readers pasal aku dok merapu banyak sangat..korang nak tahu kenapa???okla..aku bagi tahu korang..bak sini telinga korang...jeng..jeng..jeng..pssstt..pssstt..
1 okt ni aku nak nikah...so macam apa je kan..banyak benda tak siap lagi..dan korang yang pernah alami mesti tahu rasanya..kan2x...dan aku nak bagitahu aku dalam mood takut tapi hepi...kuang3x.(terpoyos la plak)...takde lak lagu kahwin nak bagi korang dengar..takpe..tak perlu sebab nanti aku yang gelabah lagi...ok..cau cin jee..

Isnin, 23 Ogos 2010

SENSITIFNYA SAYA


AMARAN: Ini hanya kisah rekaan. Tiada kaitan sesiapa yang hidup atau mati. Sekian...



Awak..
Masa tu saya ingat lagi
awak telefon saya
awak bagitahu saya awak sudah dapat kerja
saya ucap tahniah dan tumpang gembira
saya minta kita raikan bersama esok
tapi awak kata tak perlu 
sebab esok nak mula kerja
tiba-tiba saya rasa sedih
aduh..sensitifnya saya.

Selepas hari itu awak dah jadi sangat sibuk
awak pun sudah jarang-jarang telefon saya
dan biasanya saya yang akan telefon awak
tapi...
setiap kali saya telefon
awak kata awak tengah sibuk
jadi saya batalkan niat nak berbual panjang dengan awak
bila letak saja telefon
tiba-tiba saya rasa sebak
aduh..sensitifnya saya.

Hujung minggu hari tu awak telefon saya
masa tu jugak hari Lahir saya
saya seronok pada mulanya awak tak lupa hari lahir saya
dan saya rasa seronok sangat dapat dengar suara awak
saya tunggu awak katakan sesuatu pada hari itu
tapi awak kata apa pun
cuma...
awak hanya katakan awak sedang tertekan
jadi saya rasa kesian kat awak
saya terus lupakan niat saya itu
lepas tu awak nak letak telefon sebab nak rehat
tanpa awak ucap selamat hari lahir
dan tanpa tanya khabar saya
jadi saya juga terus letak telefon
tiba-tiba air mata saya mengalir
saya nangis sepuas-puasnya sampai saya tertidur
aduh..sensitifnya saya.

Masa hari lahir awak pula,
saya telefon awak ucap Selamat Hari Lahir
saya mahu berbual panjang dengan awak
tapi awak kata awak tengah ada parti hari lahir awak
awak sambut dengan teman-teman
awak kata awak belanja mereka
awak cakap dekat saya juga awak gembira sangat
saya dengar awak sedang ketawa dengan teman-teman
saya terus diam..
lepas tu tiba-tiba awak kata
nanti awak telefon balik
saya tersenyum semula
saya pun tunggu dan tunggu awak
sampai saya tertidur
saya terjaga balik pukul tiga
saya tak dapat pun sebarang miskol
rupanya awak masih tak telefon saya
saya dail nombor awak
nasib saya baik awak angkat
awak sudah tidur rupanya
awak cakap awak penat sebab parti habis lewat
awak terus letak telefon
saya terus senyap tanpa padam talian lagi
tiba-tiba hati saya rasa sakit dan saya menangis lagi
aduh..sensitifnya saya.

Tapi.....
Semua itu sudah berlalu kini
dan saya sudah berjanji tidak mahu menangis lagi
semua yang berlaku saya sudah lali
dan saya tak mahu tahu lagi
awak seakan tidak pernah peduli
apa yang saya rasa di hati
dan saya rasa hubungan biarlah hubungan kita sampai di sini
sebab saya tak mahu menangis lagi
kerana sensitifnya saya ini.

Sabtu, 21 Ogos 2010

AKU MENANGIS LAGI



aku menangis lagi,
merungkaikan rasa kecewa lagi,
setelah menahan hiba dihati.

aku menangis lagi,
tanpa sesiapa mengetahui,
apa yang tersembunyi,
kerana ia di dalam hati ini.

aku menangis lagi,
kerana hati ini yang kau sakiti,
biarpun tanpa kau sedari,
kerana hanya aku yang merasai.

aku menangis lagi,
biarlah ia terus begini,
aku sudah terlalu lali,
menghadapi segala konpirasi,
kerana inilah lumrah duniawi,
yang hanya menduga kehidupan manusiawi,
dan biarlah aku terus begini,
kerana segalanya akan terungkai,
dan hanya tuhan yang bisa mengubati.

BICARA AKU PADA HATI


Wahai hati
kau sakit lagikah?
sudah makan ubatmu?
aku khuatir akan dirimu.

Wahai hati
kau sudah reda
aku gembira sangat
namun aku sangsi
apakah puncanya ?

Wahai hati
mengapa kau menggeleng?
mengapa kau hanya tahu menangis?
aku bingung melihat engkau
jika kau tidak bercerita pada aku.

Wahai hati..
aku ingin berpesan
kau sekeping cuma
jika kau sakit maka tidak akan sempurna seluruh jasad
walaupun sekeping hatimu bisa dicantum oleh sekeping yang lain.

Wahai hati..
apa yang kau mahu
kau janganlah terus merasa sedih atau kecewa
kerana kau pelengkap sekeping hati yang lain
dalam kau dilanda kesepian sekeping lagi pasti mahu menemanimu
biarpun aku tidak bisa berjanji apa-apa kepadamu
kerana hanya masa penentu waktu.

Jumaat, 20 Ogos 2010

MELAMPAU



sila klik untuk saiz lebih besau.....



Belum reda kes pembuangan bayi yang semakin rancak seperti cendawan tumbuh kita dikejutkan oleh FB NEWS mengenai kelompok yang tidak bertamadun telah menghina bulan puasa. Apa kejadahnya mereka ini???? Kalau tak suka dan menyampah dengan ramadhan dan tegar berpuasa tak sepatutnya mereka pijak bumi Allah. Malu la sikit...Ini semua milik Allah. Lagi satu masalahnya apa boleh dikatakan mereka dah terkeluar dari akidah. Nama bukan main lagi Salleh. Agama mana ntah dia tu. Ada lagi ni...Kenapa friends list dia yang tentu banyak orang Islam bukan tak disoundkan ja. Ini sudah lebey. Semua dalam tu plak golongan nama Melayu. Betul2 buat malu la.Ok..aku tak nak bebel lagi. Mungkin korang ada yang dah tahu mengenai perkara ini. Lagipun mereka2 di atas sudah pun tiada dalam senarai akaun Fb. Tahupun diorang takut.ok..korang layan dulu isi kandungannya. Habaq mai kat komen aku mana2 yang tak kene kat hati korang.ok...daaa




pssst..kalau aku jumpalah aku nak tnya depa agak2 dah lama sangat ke hidup...

Khamis, 19 Ogos 2010

KECEWA



kecewa air mata darah sekalipun ia tidak bisa kembalikan masa lalu
Belahan hati rasa pedih,
Jiwaku yang kehambaran,
Oleh permainan konspirasi alam.

Aku sukar mentafsir,
Belahan dadamu,
Yang bisa membenarkan aku,
Merungkai isi hatimu.

Aku dipalit kecewa,
Oleh konpirasi manusia sejagat,
Angan-angan hanya bisa bersandiwara,
Ketika aku mencuba memberi sinar,
Tanpa sekelumit ia bernoktah,
Yang ada hanyalah amaran seru dari sepotong lidah,
Berbicara kepada aku,
Agar aku kembali menyusun bicara,
Tanpa hadir empat mata,
Hanya telinga pendengar yang setia,
aku hampa dan kecewa.

nukilan:akuler





ROMANTIK


Pelbagai aku lihat ragam romantik,
Tak bisa di pisah walau sedetik,
Oleh pasangan yang sedang fanatik,
Dalam dunia cinta terkadang realistik.

Romantik itu
Adakah sepasang mata yang bertemu berkelip tidak ?
Adakah genggaman tangan  yang berpaut terlerai tidak?
Adakah pelukan tubuh yang bersatu tercerai tidak?
Adakah kucupan bibir yang bercantum terpisah tidak?

Romantik itu
Boleh membuat hati sangat bahagia,
Juga boleh membuat hati menggila,
Kerana hanya ada kita dan dia,
Dunia sebagai saksi cinta kita.

Romantik itu
Terkadang hanya sebuah sandiwara,
Terkadang menjadi onar di dalam jiwa,
Terkadang diam membisu seribu kata,
Setelah terungkai segala hijab di mata.

Romantik itu
Aku sudah mengetahui sesuatu tentangnya,
Yang bisa kekal selamanya,
Kerana sandarannya hanya pada yang Esa,
Oleh sepasang hati yang menganyam cinta,
Setelah lafaz ijab dan kabul menggetar jiwa,
Bermula sebuah hubungan suci tanpa nista,
Aku kini memahami ungkapan romantik yang mempersona.


nukilan :akuler



Rabu, 18 Ogos 2010

JANGAN TIDUR LEPAS SAHUR

Salam..entri kali ni aku nak cerita tabiat kita lepas sahur musti nak tido balik...(haha..aku pun sama). Mana taknya..sementara nak tunggu azan subuh kita kadang2 ambil kesempatan untuk untuk melelapkan mata. sekejap...Tapi dalam tak sedar bila dah tidur kadang2 langsung tak sedar balik.Itu yang susah tu.Adapun tabiat ini tidaklah menjadi kekerapan aku.Bukan apa, sebab bila KEMALASAN melanda aku pun layankan jugakla mata ni.Tapi bila aku dok perhati dan buat analisis and bla..bla..bla..aje benor cakap orang2 cerdik ni..kome nak tahu kenapa DONT SLEEP LEPAS SAHUR???haha..Aku tulis ni sekadar pendapat aku dan pengalaman aku selama 22 tahun..cewah →☻



Antara-antara sebab munasarawak yang aku pikirkan baru ja jap ni adalah :-..jeng..jeng..jeng..
  1. Bila tidur balik aje kome bukan senang nak sedor balik kalau tak pakai siren bomba.
  2. Subuh konpem gajah punya.(aku pernah sekali dalam setahun..haha)
  3. Pastu,badan korang akan rasa lesu2, tak bersemangat, semacam letih dan tak bermaya, kdg2 rasa tak cukup tido and apa2 yang buat korang cam mamai jer bila bangun..haha
  4. Bila dah tido and bangun untuk solat subuh la jugak tapi korang yang takde nak buat apa2 lepas tu konpem tido balik sebab mata rasa ngantuk lagi..Kan2x??So..kome jadi kaki tido la gamaknya...
  5. Makanan korang belum terhadam dan ia merupakan faktor2 ley wat korang GEMOKsss...
  6. Bagi kaum Hawa sebabnya nanti muka korang hilang seri lagi2 anak dara yang belum naik pelamin tu.(^^,)
  7. Bagi kaum Adam lak,korang hilang kemachoan je la.(^_^)
  8. Kerjarumah korang nanti semua tertangguh. Kain tak basuh, pinggan tak cuci dan macam2 la.Tak pasal2 dapat pangkat anak dara pemalas.
  9. Kalau yang lelaki pulak dapat pangkat teruna kikir.Yela..pagi2 patut buat rezeki. Ini tak kikir sangat tenaga nak guna...

em..aku malas nak cukupkan sepuluh..lu olang boley fikir sendiri..kalau ada yang tambah ..lagi baguih..Agak2 entri aku ni ada yang tak setuju ..kome habaq mai kat aku...baru gentle tak??haha..okla.. aku dah terlambat nak pergi mengaja ni..ok ..aku beransur dulu naa..t jumpak lagi..sayang semua..→♥♥♥

let's tweet here

Follow by Email