ISI TABUNG SINI NANTI AKU ISIKAN JUGA

JAMU MATA DI SINI KLIK LA SEKALI *SIAPA ADA CHURP2 BOLEH DAPAT INCOME SAMA2 DGN I KLIK U-U KLIK I ;)

0

Rabu, 24 April 2013

ISTERI SOLEHAH

suami, isteri , cinta ,sayang, petua, bahagia, soleh
Mari hayati pesanan isteri 'Auf bin Muhlim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. Sewaktu utusan diraja hendak membawa pengantin untuk disampaikan kepada raja, ibunya berwasiat kepada anak perempuannya:

"Wahai anakku! Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan pedoman kepada yang berakal.

Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka.

Wahai puteriku, sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baru. Kerana itu, jadilah 'budak' wanita baginya, tentu dia juga akan menjadi 'budak' bagimu serta menjadi pendampingmu yang setia.

Peliharalah sepuluh sifat ini terhadapnya, tentu ia akan menjadi perbendaharaan yang baik untukmu.

Pertama dan kedua, berkhidmat dengan rasa puas serta taat dengan baik kepadanya.

Ketiga dan keempat, memerhatikan tempat pandangan matanya dan bau yang diciumnya. Jangan sampai matanya memandang yang buruk daripadamu dan jangan sampai dia mencium kecuali yang harum daripadamu.

Kelima dan keenam, memerhatikan waktu tidur dan waktu makannya, kerana lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah.

Ketujuh dan kelapan, menjaga hartanya dan memelihara kehormatan serta keluarganya. Perkara pokok dalam masalah harta adalah membuat anggaran dan perkara pokok dalam keluarga adalah pengurusan yang baik.

Kesembilan dan kesepuluh, jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya. Apabila kamu tidak mentaati perintahnya, bererti kamu melukai hatinya. Apabila kamu membuka rahsianya kamu tidak akan aman daripada pengkhianatannya.

Kemudian janganlah kamu bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia bergembira. Jadilah kamu orang yang sangat menghormatinya, tentu dia akan sangat memuliakanmu.

Jadilah kamu orang yang selalu sepakat dengannya, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.

Ketahuilah, sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredaannya daripada keredaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu."

Nasihat di atas seharusnya diterima dengan beberapa asas penting:

Suami yang dicari adalah suami yang beriman lagi taat kepada perintah Allah. Ketaatan kepada suami adalah wajib dengan syarat beliau tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan syariat Allah.Begitulah hukum Allah, di sana sentiasa ada 'dua bahagian muka syiling'. Kalau diperhati setiap nasihat di atas, perbuatan kita yang positif akan menghasilkan reaksi dan tindak balas positif juga dengan izin Allah.

Pesanan kepada diriku dan isteri di luar sana:

"Kita hanya boleh mengubah diri sendiri. Percayalah apabila kita berubah, persekitaran dan orang di sekeliling juga akan berubah secara positif."

Sabtu, 20 April 2013

CAMERON HIGHLAND SURPRISE

23 March 2013 -24 March 2013
Cameron Highland

23 April 2013
1st Day

Holiday kali ini
surprise dari hubby
senyap-senyap tak mahu bagitahu
tahu-tahu sudah sampai sini
ekceli hubby ada kursus after back holiday 4 days
so hubby spend time and enjoy here
anyway thanks dear

Jam 3.00 pm kami bertolak follow Simpang Pulai
tapi nanti bila pergi lagi kene naik ikut Tapah ok...balik baru ikut Simpang Pulai
sebab apa?
supaya tidak jadi seperti aku
mabuk jalan.


Emir al-Hakim who excited boy
tak mahu duduk diam
suka kacau ayahnya drive
Sampai ke destinasi dan kami check in di  Parkland Hotel jam 6.30 pm
Kami  berehat dan bersolat before dinner 
Layan jap si budak kecit ni
Sampai dalam bilik habis ditawaf satu kamar
kebetulan suis lampu rendah alamatnya switch off and switch on je la kerja dia

kami dinner kat food court area dekat dengan hotel
so far taste food kat situ not bad 
but price bagi aku yang pencermat belanja mmg agak mahal juga
tapi sebab sesekali aku pun on
kat bawah ni pic kami sedang tunggu hidangan sampai
ekceli aku dah siap bawa bekalan
and memang rutin aku buat camtu kalau holidays
yela...boleh save budget
tapi tak jadi pasal adik aku tu la sibuk nak makan kat kedai
lepas makan kami balik solat maghrib
then bercadang nak pergi Pasar Malam Brinchang
and di situ je pun satu-satunya kalau nak cari sourvenir yang murah-murah
sayur or buah2 and apa2 je la
u ols boleh borong dekat situ sahaja
tempat lain bagi aku nothing sangat
ekceli memang rambang mata kalau u ols pergi Pasar Malam Brincang tu
but time school holidays In Shaa Allah  pasar tu open sepanjang cuti sekolah
dan aku bought some fridge yang dok lekat kat peti ais tu
murah dari aku selalu beli kat lumut tu..5 for RM 10 je
tak sempat nak snap gambarnya
then dalam jam 10 malam tu kita orang balik hotel sebab hubby dah penat sangat
ikut aku nak jalan lagi tapi takpe esokkan ada



24 April 2013
Jam 8.30 am
Ready to check out
before breakfast sempat jugak la aku pergi shoping baju kat Pasar Brinchang tu la
tapi rugi betul  sebab tak borong strawberi and barang2 lain dekat situ
sebab hubby kata nanti kita singgah tempat lain
masih ada banyak destinasi..kunonnya..alih2 kempunan nak memborong..huhu
hubby tunggu aku shoping baju masa ni
Then kita orang pun breakfast sambil nak cari tempat farm strawberi untuk di petik
lepas breakfast kami bersiar dekat kawasan berdekatan 


saya ringan jer..hihi
rasa dah boring kat sini kita orang pun menuju ke farm strawberi 
kunon excited nak petik strawberi
Ekceli nak pergi farm lain tapi tak jumpa jalan
Farm yang best tu dah search google tapi tak jumpa jalannya
So pergi farm dekat dengan Rumah Peranginan Persekutuan
tapi kecewa sudahnya
sebab tak dapat nak petik strawberi tersebut
bukan musim dia
lagipun musim hujan pun time kita orang pergi tu
sedihkan..hehe



cantik pokok2nya tapi kalau beli pun bukan aku rajin nak bela pokok


Last sekali nak pergi ladang teh
Balik ikut tapah u ols akan jumpa ladang teh tersebut
so aku try turun tapi gayat la dengan kasut tumit aku tu
lupa nak pakai kasut biasa
last2 berkaki ayam masa mendaki tu
then kami posing terus macam gambar kat bawah ni


best tak view kami

lastly hepy holidays


In Shaa Allah ada rezeki nak pergi lagi walaupun balik tu mabuk jalan..sudahnya kene gelak dengan hubby dan juga nak borong sungguh-sunguh lepas ni....

Khamis, 17 Januari 2013

24 PROTOKOL - PROTOKOL YAHUDI LAKNATULLAH

Just want to share it. Masa aku study subjek At-tayarat al-Fikriyah dulu lecture suruh kami buat assigment mengenai protokol yahudi. So aku suka nak share dengan korang mengenai protokol yahudi. Sekurang-kurangnya kita tahu lebih mendalam tentang mereka.

Protokol Yahudi telah dibawa ke pengetahuan umum pada tahun 1901M, apaila seorang wanita perancis telah mencuri naskhah protokol ini daripada seorang pemimpin tertinggi Freemasonary. Wanita tersebut telah mencurinya diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yang diadakan di Perancis. Di dalam naskhah asalnya tidak digunakan kalimah “Yahudi” kecuali di dalam dua tempat sahaja. Ianya hanya menggunakan perkataan “Kita” dan “Orang bukan Yahudi”. Protokol-protokol ini telah diterjemahkan ke bahasa Arab oleh Ust Mohd Khalifah Attunisi. Di bawah tajuk “Protokol Hukama Sohyuni” 


Protokol Pertama 
Cara memerintah sebaik-baiknya ialah dengan menggunakan kekerasan dan keganasan bukan dengan perbincangan ilmiah. Hak itu terletak kepada kekuatan. Siapa kuat, dialah berhak, kerana dalam hukum alam, kebenaran terletak dengan kekuatan. Sesungguhnya politik tidak sesuai dengan akhlak. Pemerintah yang berpandukan moral bukanlah ahli politik yang bijak. Mereka yang ingin memerintah, mestilah pandai menggunakan tipu helah dan matlamat menghalalkan cara. Minuman keras haruslah digunakan untuk mencapai tujuan itu. 


Protokol Kedua 
Bantuan-bantuan yang diberikan oleh bangsa yahudi melalui agen-agen Yahudi akan memperkuatkan kaum yahudi. Yahudi akan memerintah bangsa lain seperti bangsa itu memerintah negaranya sendiri, tanpa disedari bahawa mereka telah berada di bawah genggaman yahudi. Ketua pentadbir yang dilantik untuk mengatur pentadbiran negara, mestilah terdiri daripada orang-orang yang berjiwa budak, yang mudah diarah untuk kepentingan Yahudi. Melalui akhbar, Yahudi menggerakkan fikiran orang ramai serta mengambil kesempatan untuk mendapatkan emas, meskipun dari lautan darah dan airmata. Pengorbanan adalah perlu, kerana setiap nyawa dikalangan yahudi berharga seribu orang bukan Yahudi. 


Protokol Ketiga 
Yahudi akan menjadikan negara bukan Yahudi, sebagai gelanggang pertelagahan manusia yang boleh membawa huru hara, seterusnya menybabkan kemerosotan ekonomi. Yahudi akan berlagak sebagai penyelamat dengan mempelawa masuk ke ‘pasukan kita' iaitu Sosialis, komunis dan lain-lain yang dapat memberi ruang kepada Yahudi untuk menguasai bangsa bukan Yahudi. Dalam alam fikiran Yahudi, wajib ditanam perasaan bahawa semua haiwan itu (bukan bangsa Yahudi) akan tidur nyenyak apabila kenyang dengan darah. Ketika itulah senang bagi Yahudi memperhambakan mereka. 


Protokol Keempat 
Bangsa Yahudi mestilah menghapuskan segala bentuk kepercayaan agama serta mengikis daripada hati orang bukan Yahudi prinsip ketuhanan dan menggantikannya dengan perkiraan ilmu hisab serta lain-lain keperluan kebendaan. Fikiran orang bukan Yahudi mestilah dialihkan ke arah memikirkan soal perdagangan dan perusahaan supaya mereka tidak ada masa untuk memikirkan soal-soal musuh mereka. Akhirnya segala kepentingan akan jatuh ke tangan Yahudi.

Protokol Kelima 
Sekiranya ada di kalangan orang bukan Yahudi cuba mengatasi bangsa Yahudi dari segi sains, politik dan ekonomi, maka bangsa Yahudi mestilah menyekat mereka dengan cara menimbulkan pelbagai bentuk perselisihan sehingga wujud konflik sesama mereka. Kesannya, mereka mengambil keputusa untuk tidak mencampuri permasalahan tersebut kerana ianya hanya difahami oleh orang-orang yang memimpin rakyat sahaja. 

Protokol Keenam 
Untuk memusnahkan perusahaan bangsa bukan Yahudi, ialah dengan cara merosakkan sumber pengeluaran dengan memupuk tabiat membuat kejahatan dan meminum minuman keras di kalangan pekerja, serta mengambil langkah menghapuskan orang orang terpelajar dari kalangan bangsa bukan Yahudi. Semua bangsa bukan Yahudi mestilah dipastikan menduduki mertabat kaum buruh yang melarat. 

Protokol Ketujuh 
Orang-orang Yahudi wajib menabur fitnah supaya timbul kekacauan, pertelagahan dan permusuhan di kalangan manusia. Bila timbul penentangan terhadap bangsa Yahudi, maka wajiblah orang Yahudi menyambutnya dengan peperangan secara total di seluruh dunia. 

Protokol Kelapan 
Pemerintah Yahudi akan dikelilingi oleh segolongan besar ahli-ahli ekonomi dan orang Yahudi sendiri akan dikelilingi oleh ribuan ahli-ahli korporat, jutawan dan usahawan. 


Protokol Kesembilan 
Yahudi akan mendirikan kerajaan diktator dengan membuat dan melaksanakan undang-undang yang tegas, iaitu undang-undang yang akan membunuh tanpa pengampunan. Yahudi akan merosakkan moral pemuda-pemuda bukan Yahudi dengan menanamkan teori-teori palsu dan ilmu-ilmu yang batil. 


Protokol Kesepuluh 
Yahudi akan membawa masuk racun ‘Liberalisma' ke dalam negara-negara yang bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen yahudi dalam melaksanakan rancangan rancangan Yahudi 


Protokol Kesebelas 
Bangsa Yahudi menyifatkan diri mereka sebagai serigala dan bangsa lain sebagai kambing. Bagi mereka, Yahudi merupakan bangsa yang terpilih dan mereka bertebaran ke atas muka bumi ini sebagai satu rahmat. Berada di perantauan atau negara asing yang nampak sebagai kelemahan, sebenarnya mencerminkan kekuatan yang dapat membawa bangsa itu ke pintu kekuatan di seluruh dunia. 

Protokol Kedua belas 
Yahudi akan mengubah pengertian tentang kebebasan atau kemerdekaan dengan mentafsirkan istilah itu sebagai mengamalkan apa-apa yang diperkenalkan atau dibenarkan oleh undang-undang sahaja. Kalau bangsa bukan Yahudi diberi permit menerbitkan sepuluh akhbaratau majalah, maka bangsa Yahudi mesti menerbitkan 30 akhbar atau majalah. Perkara ini amat penting kerana ia adalah alat untuk mengubah fikiran rakyat. 

Protokol Ketiga belas 
Bagi memastikan kejayaan usaha-usaha memonopoli dan mempercepatkan proses keruntuhan, maka bangsa Yahudi hendaklah menghapuskan golongan korporat dari bukan bangsa Yahudi di samping mengadakan spekulasi dan menyebarkan projek mewah, pesta-pesta serta pelbagai bentuk hiburan lain di kalangan bangsa bukan Yahudi kerana semua ini akan menelan kekayaan mereka. Untuk mengalih perhatian orang bukan Yahudi daripada memikirkan persoalan politik, maka agen Yahudi hendaklah membawa mereka kepada kegiatan-kegiatan hiburan, olahraga, pesta-pesta, pertandingan kesenian, kebudayaan dan lain-lain lagi. 

Protokol Keempat belas 
Para filosuf Yunani mestilah membincangkan kekurangan-kekurangan serta mendedahkan keburukan agama-agama lain. Para penulis Yahudi harus menonjolkan tulisan-tulisan pornografi iaitu mengadakan sastera yang tidak bermakna, kotor dan keji. 

Protokol Kelima belas 
Apabila mendapat kekuasaan, bangsa Yahudi akan membunuh tanpa belas kasihan terhadap setiap orang yang menentangnya. Setiap pertubuhan yang merancang untuk menentangnya mestilah dihukum dan ahli-ahlinya dibuang negeri. Oleh itu, mesti didirikan sebanyak-banyaknya ‘FREMASONIC LODGE' iaitu tempat-tempat pertemuan rahsia orang orang Yahudi.

Protokol Keenam belas 
Yahudi akan mendirikan universiti mengikut rancangan yang begitu tersusun. Pensyarah-pensyarah akan mendidik dan membentuk para pemuda supaya menjadi manusia yang patuh kepada pihak berkuasa (Yahudi). Bagaimanapun, ajaran-ajaran mengenai undang-undang negeri dan politik tidak akan diajar kecuali beberapa orang sahaja yang dipilih kerana kebolehan mereka.

Protokol Ketujuh belas 
Yahudi meletakkan kehakiman dalam bidang yang sempit dan terhad. Guaman akan melahirkan orang-orang kejam, tidak berperikemanusiaan dan mempunyai tabiat buruk untuk mencapai kemenangan bagi orang yang dibelanya, walaupun terpaksa menghancurkan semangat keadilan dan mengorbankan kebajikan masyarakat. 

Protokol Kelapan belas 
The Kings of Jews akan dikawal oleh pengawal pengawal rahsia, kerana orang-orang yahudi tidak akan membuka pinti kepada kemungkinan adanya perancangan untuk menentang kegiatan Yahudi

Protokol Kesembilan belas 
Bangsa Yahudi akan membicarakan orang orang yang melakukan kesalahan politik sama seperti orang yang mencuri, membunuh dan kesalahan-kesalahan yang lain. Orang ramai akan memandang kesalahan politik itu sebagai satu kesalahan yang hina dan timbul rasa benci kepada mereka yang melakukannya. 

Protokol Kedua puluh 
Bank Antarabangsa Yahudi akan memberi pinjaman kepada bangsa bukan Yahudi dengan kadar bunga yang tinggi. Pinjaman yang sedemikian, akan menyebabkan pertambahan kadar hutang berlipat kali ganda. Ekonomi orang bukan Yahudi akan lumpuh secara outomatik kesan pertambahan hutang tersebut. 

Protokol Kedua puluh Satu 
Yahudi menggantikan pasaran wang dengan institusi hutang kerajaan yang bertujuan untuk menetapkan nilai perusahaan mengikut pendapatan kerajaan. Institusi ini akan menawarkan pasaran 500 sijil pinjaman perusahaan dalam sehari atau membeli sebanyak itu juga. Dengan cara inilah segala perusahaan akan bergantung kepada Yahudi. 

Protokol Kedua puluh dua 
Untuk sampai ketujuan yang baik iaitu kekuasaan Yahudi yang berkuasa penuh dalam rangka meletakkan dunia dalam pemerintahannya, kadang-kadang kekerasan akan digunakan. Di tangan Yahudilah terletaknya pusat kekuasaan yang paling besar. 

Protokol Kedua puluh tiga 
Orang Yahudi wajib melatih seluruh umat manusia dalam meningkatkan rasa segan dan malu agar mereka terbiasa dengan sifat patuh dan setia kepada arahan Yahudi. 

Protokol Kedua puluh empat 
Kerajaan tidak boleh diserahkan kepada mereka yang tidak tahu selok belok pemerintahan. Hanya mereka yang boleh menunjukkan sikap keras, kejam dan boleh memerintah dengan tegas akan menerima teraju kerajaan daripada pemimpin-pemimpin kita (Yahudi). 

Rabu, 16 Januari 2013

KELEBIHAN SURAH AL-FATIHAH

kredit to tanbihul_ghafilin.tripod
  • Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran"
  • Juga Nabi Muhammad s.a.w.bersabda: "Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya." dan "Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."
  • Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak.
  • Diantara khasiat Fatihah ialah siapa yang membaca 'Al-Fatihah' diwaktu hendak tidur, Surah 'Al-Ikhlas' sebanyak 3 kali dan Mu'awwidzatain maka ia akan aman dari segala hal selain ajal. Dan siapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah s.w.t.maka olehnya dibaca surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan sembahyang fardu Subuh sampai 40 hari (tidak Lebih) kemudian memohon kepada Allah s.w.t. maka Insyaallah ia penuhi keperluan hidupnya.
  • Barangsiapa membaca Fatihah berserta Bismillah diantara sunat Subuh dan fardu Subuh dengan Istiqomah maka kalau ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia punya hutang maka mampu membayanrnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang soleh, berkat surah Al-Fatihah.
  • Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai sembahyang fardu lima waktu maka Allah s.w.t. luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.
  • Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai sembahyang Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang dicari-cari serta sebaiknya ia panjatkan doa yang bermaksud: "Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku..........."
  • Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah diwaktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali maka Allah s.w.t.bukakan pintu rezekinya dan Dia mudahkan urusannya tanpa kepayahan dan kesulitan. Selesai bacaan Al-Fatihah tersebut dan sebaiknya berdoa:"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Engkau bukakan bagiku pintu-pintu rahmatMu, kurnia-Mu dan rezeki-Mu. Dan Engkaumudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku rezekiMu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah, sesungguhnya Engkau berkuasa atas setiap sesuatu. Aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, berikan apa yang kuhajati........"
  • Diriwayatkan dari Syeikh Muhyiddin Ibnul Arabi didalam kitab 'Qaddasallaahusirrahu': "Siapa yang punya maksud maka sebaiknya ia membaca surat Al-Fatihah sebanyak 40 kali sehabis sembahyang Maghrib dan sunatnya, selesai itu ia ajukan permohonan hajatnya kepada Allah s.w.t."
  • Surat Al-Fatihah boleh mengubati penyakit mata, sakit gigi, sakit perut dan lain-lainnya dengan dibacakan sebanyak 41 kali.
  • Ikhtiar mengubati penyakit : Baca SurahAl-Fatihah sebanyak 40 kali pada tempat berisi air, lalu air itu diusap-usapkan pada kedua belah tangan, kedua belah kaki, muka, kepala dan seluruh badan, allu diminum, Insyaallah menjadi sembuh.
  • Kalau Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf terpisah lalu dileburkan dengan air suci dan diminumkan kepada si sakit, maka dengan iradah Allah s.w.t. ia akan sembuh.
  • Ikhtiar menghilangkan sifat pelupa: Tulislah surat Al-Fatihah dengan huruf Arab pada tempat putih dan suci lalu dihapuskan dengan air dan diberi minum pada orang yang pelupa, maka ia akan hilang sifat pelupanya dengan izin Allah s.w.t.
  • Mengubati sakit disebabkan oleh sengatan kala: Ambil sebuah tempat bersih lalu diisi air dan sedikit garam lalu dibacakan padanya Surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali lalu diberi minum pada orang yang tersengat kala itu, Insyaallah ia akan sembuh.
  • Mengubati sakit gigi dan lain-lain: Untuk dirinya sendiri = letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali: "Ya Allah, hilangkan daripada keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".
  • Mengubati penyakit gigi orang lain: selesai membaca Al-Fatihah maka berdoa 7 kali: "Ya Allah, hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".
  • Adapun faedah dan khasiat dari Surah Al-Fatihah ialah menyembuhkan penyakit mata yang kabur (rabun). Sabda Nabi Muhammad s.a.w." "Barangsiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan: Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu. Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali. Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini: "Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang. "Lalu mengucapkan "Yaa Rabbi" sebanyak 5 kali. Terakhir mengucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali: "Ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan".
p/s: kemungkinan ada kekhilafan untuk pengamalan kerana tidak disebutkan sumber hadis yang terperinci bagi isi-isi kelebihan surah ini. Sekiranya pembaca pernah terdengar sebarang hadis serta kedudukan hadis tentang kelebihan surah ini bolehlah berkongsi di komentar. Namun hendaklah dibaca selalu kerana pahala tidak akan putus ketika membacanya. 

Ahad, 13 Januari 2013

RAHSIA SURAH AL-KAUTHSAR

Surah Al-KautsarSurah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkahdan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripadabatupermata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi. Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w.kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yangdikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib. Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.makbulkan doa kita.
2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,Insya'allah hilang dahaga.
3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahanAllah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.
6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allahs.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

p/s: kemungkinan ada kekhilafan untuk pengamalan kerana tidak disebutkan sumber hadis yang terperinci bagi isi-isi kelebihan surah ini. Sekiranya pembaca pernah terdengar sebarang hadis serta kedudukan hadis tentang kelebihan surah ini bolehlah berkongsi di komentar. Namun hendaklah dibaca selalu kerana pahala tidak akan putus ketika membacanya. 

Sabtu, 12 Januari 2013

TIPS TEMUDUGA

Ini ada tips temuduga secara umum untuk kamu semua baca. Enjoy read it.

  1. Ketuk pintu,bagi salam,duduk apabila dipelawa.
  2. Perhiasan diri dan penampilan mengikut jenis temuduga.Jika bekerja,pakai pakaian yang sopan dan sesuai dengan kerjaya.Untuk temuduga berkaitan pelajaran,digalakkan berhias seminima mungkin tetapi kemas.
  3. Guna fail yang boleh diselak untuk mudahkan penemuduga menyelak dan melihat sijil anda
  4. Jika boleh beri keutamaan kepada sijil yang berharga untuk diletakkan didepan.
  5. Letakkan semua sijil kegiatan luar di dalam satu fail kerana besar kemungkinan anda akan disoal berdasarkan sijil kemahiran anda.
  6. Sentiasa senyum dan menunjukkan sikap peramah dan mesra
  7. Jangan menjawab apabila dikritik.Dengar dan sekadar angguk tanda patuh.Ini mungkin salah satu cara untuk menguji anda cara anda mengawal emosi.
  8. Paling digeruni ialah,apabila ada panel menyuruh anda membuat demo.Contoh:Demo mengajar di hadapan.Cuba buat sehabis baik 
  9. Resume yang padat amat digalakkan meskipun anda memohon untuk masuk ke universiti,masih ada individu yang buat resume ringkas untuk tambat hati penemuduga.*pengalaman
  10. Pakai nametag jika ada untuk meraih perhatian penemuduga selain memudahkan nama anda dipanggil apabila disoal.Penemuduga tersasul sebut nama orang lain bukan nama saya.Maklumlah.Ramai orang *pengalaman rakan
  11. Ucap maaf jika tidak dapat jawab dan bercakap jujur*elak cakap sorry-sorry tapi maaf bila tersasul.
  12. Sebelum keluar ucap terima kasih.

Antara soalan top dan popular :

  • Mengapa anda inginkan course ini/mengapa anda memohon jawatan ini? 
  • Nama menteri-menteri dan Sultan di malaysia. 
  • Latar belakang syarikat/kos yang dipohon 
  • Soalan pengetahuan am dan isu semasa. 
  • Soalan menguji keyakinan diri.Contoh : awak yakin awak nak mohon ini?Awak rasa awak dapat tak kerja ni?Betul awak tak nak kerja di tempat lain/menyambung kerja ditempat lain yang lebih bagus? 
  • Pengetahuan am mengenai bidang kerja/course Contoh :Apa perbezaan bakteria dan virus? 
  • Kelebihan anda berbanding orang lain.Mengapa kami harus ambil anda?Contoh:Awak boleh buat apa lagi selain di sijil ni 
  • Sesi memperkenalkan diri.Biar padat ,ringkas dan berkaitan.Utamakan latar belakang pendidikan yang tertinggi

Khamis, 10 Januari 2013

AID YAUMUL MUA'LLIM

25 Mei 2012
SrarNi


Not perfect without update about memori Hari Guru tempoh lalu. Masa tu tak sempat nak update sebab busy bebenor.Memandangkan sekarang sedang kerajinan dan aku kene juga update sebab this is 1st time celebration day at my school dan paling best sebab aku as pengarah program. So ada program sukeneka yang dijalankan. Conclusionnya semua berakhir dengan happy ending. So far Aid Yaumul Muallim success. Dan tentunya akulah insan paling gembira. So enjoy it dengan pictures yang ada okay.
Murid-murid yang berkumpul sebelum majlis bermula.
Sebahagian murid tahun 3,4, dan 5 meyampaikan persembahan  nyanyian .
acara hampir bermula
DJ kecil
Cari gula dalam tepung. Ini acara untuk murid-murid sebab ada guru alah dengan tepung..hehe
hadiah untuk para ustazah..
selesai and shoot wif my pupils
Tired but happy
Celebrated sekali hari perpisahan
4 orang para ustazah Srar Nurul Islamiah ni
Macam dah gemuk je aku ni...??
Yang surenya settle sudah dan kami terus bercuti semester.

Selasa, 8 Januari 2013

JERAWAT HODOH

Kisdar 2007
Memori dorm A1
Sem 1

Jerawat hodoh?Ha..kenapa aku nak buat entry tentang ni erk? Actually just warm up..hehe.Sory..
erm..tadi aku belek laptop aku tengok memory masa aku study dulu.
ha..1st sekali tertonjol la wajah comel aku bersama jerawat huduhku..
so..sengaja la aku nak mengimbas memori aku study masa semester 1. Ala freshie begitu.
Masa ni aku ambil jurusan  usuluddin..so agak selalu aku ke library untuk study. Boleh la dikatakan aku agak ulat buku.  Yela , mana tidaknya ingat masuk IPT tempat kita berseronok. Oh tidak..matlamat tetap matlamat.


ha..di samping aku yang gumok pada ketika itu.  Ok waktu ni masa aku di  kisdar lama.  Masa ni tengah sibuk berposing bersama kawan-kawan dorm A1. Yela..budak freshie sibuk nak meninjau-ninjau  kolej.

wif Fara..masa ni in Lab Computer. Kami memang suka pergi lab ni sebab nak guna  pc. Laptop takde masa ni. So memang kami kaki lab. Sambil tu kami suka posing. Our hobby katakan semasa tak banyak assigment.
Acara sukaneka untuk siswi. Aku yang tengah dok nak melahap  epal tu.  Kami a1 group yang sentiasa ceria dan  semangat.

fine..look at my cute face..pimple again. Scary kan..hehe..sempat lagi posing masa tengah  kursus jenazah. tapi  tak start pun lagi. :p

blacky kot..muka kami je pun

Kami yang rajin juga ke padang polo. Kalau nak jogging macam tipu je kan sebab pakai baju kurung but ini just jalan-jalan ambil angin petang. 

Lastly..inilah barisan group A1 yang ada cerita suka dan duka tersendiri. Ada yang takde rupanya. Actually hampir 20 orang.

Ok setakat ni dulu cerita aku. Fine..its just memory..sweet and sour.

Sabtu, 5 Januari 2013

STIRRED

11 Disember 2012
at home
Hepi besday abah and Suamiku



Ok..this cake for celebrated Atok Amirul Hakim and ayah. Its ice cream cake. yummy..yummy





These dishes are available..Nasi Goreng pun ada ok..Telur puyuh belaan sendiri pun available..




After doa selamat ready to cut..1, 2, 3...yeah...(like Amirul Hakim said..)



Look!!! Amirul Hakim was started to stir his atok...



Turn ayah pulak..look at him..when his father start to cut the cake Amirul Hakim will said yeah...Exactly...he is stirred!!


Actually its just celebrated belated their burfday....Anyway burfday party still fun even just with family..Hepi besday abah and hubby mama....Semoga panjang umur murah rezeki!! Thanks kat emak yang belikan kek sodap tu. Mabeles kau...

DINNER MAKE ME LIKE BARBIE DOLL

30 Disember 2012
Annual Dinner Tsuyoi Club


Snap gambar ni masa lepas habis dinner Tsuyoi Club incik hubby. Event dinner tu masa memula sangatlah membosankan. Nak tahu kenapa...Actually, aku teroverdose malu plus kekok plus bla..bla....bla...Mana taknya masa aku datang still kawan2 incik hubby busy prepare BBQ. Rupanya mereka sedang tunggu hubby bawa alat pemanggang. Memang tak siap lagi BBQ tu. Aku ingat datang tinggal baca doa je.. rupanya..oh no...Entah kenapa aku tak terfikir awal-awal nak pergi rumah biras aku masa tu. If masa tu aku tahu takdelah aku  jadi patung barbie  je masa tu. 
Eh..apa pasal barbie doll pulak?

 ***************
 Mujur juga aku bawak adik aku tu. Kurang sikit la rasa jadi barbie doll tu..hehe...Patutnya aku datang bila semua dah prepare la kan?? Event nak tolong pun mereka semua lelaki. Bukan takde orang perempuan. Ada la dua kerat tiga kerat. Mereka pun tengah syok sembang deme je. Entah kenapa aku pun macam kekok pula nak beramah dengan diorang. Seriously, im not like that because aku ni selalunya jenis friendly. Agaknya tak serasi dengan jiwa aku kot..Its better being ciput cedut je kan.. Ok., dont busy body. 

****************
Now, acara makan hampir tiba so memang tarik nafas panjang aku. And the same time barulah kepompom gegurl datang. Masa tu tiadalah rasa segala macam perasaan ganjilku. Then selera aku tak la lahap mana. Biasa-biasa saja. Actully im full. Ok..untuk membuang rasa bosan aku maka aku ajak adik aku lepak kat luar. Apalagi gedik santai kami. Memang fun gila.. Oh yeah..akhirnya...hubby i keluar ajak balik. yebedabedu!!! Apa lagi dalam kereta i pun dok bebel la dekat hubby. Then alasan hubby he was tired then can't thinks anything. Ceit..siapa suruh beliau buat trip memancing yesterday. That penat cari sendiri. So..next time dinner hopefully i can plan early. Itu pun kalau hubby aku ajak and make sure im do not become another barbie doll again. Oh yeah!!

Rabu, 2 Januari 2013

1ST DAY IN 2013

2 Jan 2013
at SrarNi



Rasanya belum terlambat untuk aku wish selamat melangkah ke tahun Masihi 2013..So bermulanya tahun baru maka hari ini aku kembali bertugas seperti biasa. Actually jarang-jarang aku nak menulis hal kerja. Maybe after this aku akan rajin-rajin update kot.

So today hanya busy for registration with parents. So its my duty to collect fee for this year. Only me and Ustazah Sofiah yang uruskan bahagian yuran and dua lagi ustazah mereka uruskan pemberian buku. So far berjalan lancar. Seronok aku dapat jumpa parents anak-anak murid. 

For this new year juga, ada sedikit perubahan kelas. Yang paling best aku jadi guru kelas tahun 5 sahaja.  Murid-murid pun tak berapa ramai so meringankan sedikit kerja aku. Last year aku rela hati pegang tahun 3&4 serentak. Apa yang lain lagi ialah kami antara guru tidak lagi hanya pegang kelas sendiri sahaja. Kami akan bertukar sesi. So penjadualan adalah adil sebab aku yang susun. Futhermore aku and Ustazah Sofiah ada jawatan. Kalau nak diikutkan its not fair for us ajar semua subjek. But kerana toleransi aku pun susunkan jadual buat kami supaya nampak adil. Even ada jawatan pun gaji kami sama. Cuma bila masa bonus je berbeza itupun bukan banyak mana jika nak dibandingkan dengan kerja. Apapun kerja lebih yang aku buat aku anggap itu sebagai topup mana-mana yang kurang. Mudah-mudahan berkat. Betul tak?

Ok ..yang dekat atas tu aku selitkan jadual aku for this year...banyakkan subjek aku kene ajar. Apapun itulah pengorbanan aku as guru kafa. Even nampak kecil hopefully it will given more benefit to anak-anak bangsa...


let's tweet here

Follow by Email